Spring naar de content

Succes Euro-top is dode mus

Vrijdagochtend vroeg, om precies te zijn rond 04:00 uur uur, is de Euro-top in Brussel het eens geworden over de directe inzet van de noodfondsen bij banken. De Japanse beursindex Nikkei schoot omhoog, zo ook de Amerikaanse futures die aan geven hoe de VS vanmiddag naar verwachting zal openen. Ook de Europese beurzen kleuren straks bij de opening fel groen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Ik ben heel benieuwd of dat felle groen er begin komende week ook nog zal zijn. Van de beëindiging van de Molukse treinkaping, heel lang geleden inderdaad, heb ik het inzicht overgehouden dat je moet toeslaan vlak voor dageraad. Destijds gierden er straaljagers rond dat tijdstip rakelings over het treinstel, daarbij hun nabranders gebruikend wat voor een nog grotere herrie zorgde. De kapers waren volledig gedesoriënteerd en konden eindelijk overmeesterd worden. Psychologen hadden de de Nederlandse regering, die flink met de handen in het haar zat, ingefluisterd het zo te doen.

Het lijkt erop dat het vrijdagochtend in Brussel ook zo is gegaan. Spanje en Italië dreven de zaak op de spits en kregen een dode mus toegeworpen waarmee ze vooralsnog goed thuis denken te kunnen komen.

Waarom een dode mus?

Nu de markten niet erg meewerken bij het plaatsen van hun staatsobligaties, met onhoudbare rentepercentages tussen de zes en zeven, willen ze dat het ESFS en ESM die obligaties rechtstreeks van hen kunnen kopen, uiteraard tegen een veel lager rente.

Duitsland, Nederland en Finland waren tegen maar gingen nu toch overstag. Om gezichtsverlies te voorkomen: tegen zeer scherpe voorwaarden. De landen die er een beroep op doen moeten wel voldoen aan de afgesproken begrotings- en bezuinigingsdiscipline. En nu komt-ie.

Spanje en Italië hebben dit jaar en komend jaar nog een klein 400 miljard op te halen. Dat als alles volgens plan verloopt, de geschiedenis werkt daarbij niet erg mee, zelfs Nederland maakte recent bekend 10 miljard extra te moeten ophalen in 2012.

In het ESFS zit, na al eerder gedane toezeggingen, nog 100 miljard. Als het ESM er is, dat moet nog in een aantal landen worden geratificeerd, komt er nog 260 miljard bij.

Dat betekent dat beide noodfondsen binnenkort al weer helemaal leeg zijn en dan moet zich geen nieuwe of grotere ellende in Europa melden.

Gelooft u dat? De spaarpotten zijn al leeg voordat ze gevuld zijn.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.