Spring naar de content

Chaos bij opiniepeilers naar hoogtepunt

Wordt de VVD vijf zetels groter dan de SP of zes zetels kleiner? Nog maar tien weken te gaan en ’s lands opiniepeilers spreken elkaar steeds harder tegen over de vraag hoe we op 12 september gaan stemmen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

In Duitsland, Frankrijk of de Verenigde Staten zou het compleet ondenkbaar zijn: twee vrijwel tegelijkertijd gepubliceerde opiniepeilingen omtrent onze politieke voorkeur waarvan de uitslagen elkaar op alle belangrijke punten tegenspreken. Maar in Nederland kan het, getuige de meest recente Politieke Barometer van bureau Ipsos Synovate en de zondag gepresenteerde peiling van Maurice de Hond.

Vijf zetels
Volgens de Politieke Barometer ligt de VVD momenteel vijf zetels voor op de SP. Maar volgens De Hond is het net andersom en doet Emile Roemer het juist zes zetels béter dan Mark Rutte. Ook over de nummers drie en vier bestaat verwarring. Want heeft de PvdA nu drie zetels voorsprong op de PVV, zoals de Politieke Barometer ons wil laten geloven, of is er sprake van vijf zetels achterstand, zoals De Hond heeft becijferd? Minstens zo bizar: volgens de Politieke Barometer zou het tussen de SP en de PvdA nog spannend kunnen worden (vijf zetels verschil, in het voordeel van Roemer), terwijl Diederik Samsom bij De Hond geen hoop meer hoeft te koesteren: veertien zetels verschil.

Het compleet plaatje ziet er als volgt uit:

 

Tweede Kamer 

9 juni 2010

Politieke Barometer 

29 juni 2012

Maurice de Hond

1 juli 2012

VVD

31

32

26

PvdA

30

23

18

PVV

24

20

23

CDA

21

14

13

SP

15

28

32

D66

10

14

18

GroenLinks

10

5

6

ChristenUnie

5

7

6

SGP

2

3

3

Partij voor de Dieren

2

3

3

Overige partijen

0

1

2