Spring naar de content

Geslepen Angela jaagt Zuid-Europa terug in zijn hok

Het leedvermaak om de concessies van Angela Merkel tijdens de Euro-top van vorige week was niet van de lucht. Onder druk van het trio Italië, Spanje en Frankrijk ging ze akkoord met zaken waar ze vóór de top nog mordicus tegen zou zijn geweest. Idem voor Rutte maar die telt in Europa niet echt mee, tenzij in Duits-Fins-groepsverband.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Vervolgens moest er in Duitsland zaterdag gestemd worden over het ESM-akkoord. Grote verwarring want wat voorlag ter stemming was niet waarover de dag ervoor in Brussel was gesproken. Het cruciale verschil: ESM-steun ís landensteun – in het voorstel waarover heel Europa al zo’n beetje had gestemd – en nadrukkelijk géén directe bankensteun.

De jongste Brusselse variant maakt er nu wel directe bankensteun van en dat betekent dat al die eerdere goedkeuringen de jure de lading niet dekken. Maandag komt ook het oordeel van Nederlandse staatsrechtdeskundigen naar buiten: wat de Tweede Kamer goedkeurde is nadrukkelijk niet wat nu in Brussel werd afgesproken. Als democratie nog iets voorstelt – dat is natuurlijk dé vraag – moet het allemaal opnieuw.

Als Wilders hiervoor opnieuw naar de rechter stapt, heeft hij groot gelijk. En de Eerste Kamer, die nog met de ESM moet instemmen, kan in één klap zijn geloofwaardigheid terugkrijgen. Door het gewoon niet te doen.

Intussen verdenk ik Angela Merkel er van dat ze dit allemaal wel zo’n beetje geweten moet hebben. Ze lijkt me niet een type dat zich straffeloos door de benen laat spelen door die macho’s uit Zuid Europa. Duitsland heeft zaterdag voor het ESM gestemd, maar wel voor het oude wetsvoorstel dat directe bankensteun verbiedt. Over een paar weken wordt er over de Brusselse variant van vrijdag gestemd. Dan heeft naar alle waarschijnlijkheid ook het Duitse constitutionele Hof zich uitgesproken over de ruim 1.000 bezwaarschriften die daar tegen het ESM zijn ingediend. Door gewone Duitsers maar ook door Duitse staatsrechtdeskundigen.

Die dingen zouden voor Angela wel eens prettig kunnen samenvallen. Dan kan ze naar waarheid zeggen dat het aan haar niet heeft gelegen. En Zuid-Europa moet gewoon terug in zijn hok.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.