Spring naar de content

Mark Rutte in je brievenbus, hoe leuk is dat?

Alle politieke partijen hebben een eigen blad. Op HP/De Site nemen we elke week zo’n partijorgaan onder de loep. Deze week: hoe lezenswaardig is Liber, het periodiek van de VVD?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Wat een rare naam voor een partijblad!

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Daar heeft u een punt. Vroeger heette het huisorgaan van de VVD trouwens Vrijheid en Democratie. Maar die robuuste titel was in 2000 kennelijk niet goed genoeg meer, want toen werd het blad omgedoopt in Politiek!, inclusief uitroepteken dus. Daarna, in 2006, werd het Liber. Om het nog wat ingewikkelder te maken: de Tweede Kamerfractie van de VVD had tussen 1983 en 2002 een eigen blad met de wasmiddel-achtige naam VVD-expresse.

Liberaal Reveil is toch ook een blad van de VVD?

Dat ligt iets genuanceerder. Liberaal Reveil is namelijk het kwartaalblad van de Prof. Mr. B.M. Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD.

Hoe vaak verschijnt Liber?

Acht keer per jaar, op tabloidformaat (tien pagina’s). Vergeleken met Vrijheid en Democratie is dat niet erg vaak, want dat blad verscheen achtereenvolgens wekelijks (1948-1969), tweewekelijks (1969-1987) en maandelijks (1987-2000). Laat dus niemand zeggen dat de VVD niet durft te bezuinigen op de eigen leden.

Is Liber een echt clubblad?

Nogal. Fractievoorzitter Stef Blok en partijvoorzitter Benk Korthals hebben een eigen column, er is een rubriek waarin nieuwe leden zichzelf mogen introduceren en omtrent Mark Rutte zult u in Liber alleen lezen dat hij het beste met ons voorheeft. Dat er geen journalistieke pretenties worden gekoesterd blijkt overigens ook uit het colofon. Daarin staat vermeld dat Liber wordt ‘gerealiseerd’ door het algemeen secretariaat van de VVD ‘in samenwerking met Meere Reclamestudio en een netwerk van VVD-correspondenten’. Namen worden niet genoemd, dus kennelijk hechten de makers van Liber nogal aan hun anonimiteit.

Valt er in Liber ook iets te lachen?

Op pagina drie staat altijd een door www.wiegelart.nl gesigneerde cartoon. Maar laat u niet foppen: orakel Hans heeft met de prenten niets uitstaande. Echt leuk zijn ze trouwens ook niet.

Wat vinden VVD’ers van Liber?

Vorige zomer zijn ze over die kwestie geënquêteerd. Uitkomst, zo meldde Liber in februari: het blad zou ‘zeker kunnen worden verbeterd’ op aspecten als ‘uitnodigend’, ‘aantrekkelijk’ en ‘modern’. In reactie daarop werd gekozen voor een iets groter formaat en werd ook de vormgeving aangepast. Helaas heeft het weinig geholpen, want nog altijd ‘verzuipt’ Liber in de huisstijl van de VVD. Dat wil zeggen: op liberale verkiezingsposters doen die blauwe letters met een oranje streep eronder het best aardig, maar het gaat enorm vervelen als je er tien pagina’s lang mee om de oren wordt geslagen.

In de volgende aflevering: De Banier, het partijblad van de SGP.

 

Onderwerpen