Spring naar de content

Hoe Europa onze verkiezingen verovert

Eurosceptici blijft niets bespaard. Nu wappert de EU-vlag ook al in de hoofdstad.Terwijl het draagvlak voor het Europese project lijkt af te nemen zet D66 ondertussen een tandje bij. “De Europese karavaan trekt gewoon verder,” zei Gerard Schouw gisteren in een interview met Nu.nl. De D66’er stelt daarin dat een referendum over Europa geen optie is voor de democraten. “Veel referenda zijn een soort opiniepeiling. Daar beginnen we niet meer aan.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

D66 heeft nieuwe strategie
Een opmerking van zeldzame arrogantie, zeker uit de mond van iemand wiens partij het referendum lange tijd als het grootste goed zag. Deze radicaal Europese koers zegt wat over de richting die D66 deze campagne inslaat: hardcore-Europa dus. De partij doet dit niet zomaar, dit gaat niet zonder onderzoek met bijvoorbeeld focusgroepen. Positioneerde de partij zich de afgelopen twee jaar als het links-liberale alternatief voor de VVD, nu is dat anders. Oorzaak is wellicht de tegenvallende peilingen voor de partij. Pechtold kiest dus voor een eigen verhaal tussen het geweld van VVD en SP. De Mut der Verzweiflung?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wilders gaat achter de VVD aan
En nu is er de kwestie met de Europese vlag in Amsterdam. Het college besloot gisterenavond dat de Europese vlag naast die van Amsterdam boven de Stopera wordt gehesen. Koren op de molen voor Geert Wilders en zijn PVV natuurlijk.

Hij richt in een persbericht zijn pijlen vanmiddag op de VVD die onderdeel uitmaakt van het Amsterdams college, dat verder bestaat uit de PvdA en GroenLinks. “Wie dacht dat de VVD nog een heel klein beetje pro-Nederland was, kan die illusie nu laten varen. De partijgenoten van Mark Rutte buigen voor Brussel zoals moslims buigen voor Mekka. Ze kennen geen schaamte meer. Ik roep de minister-president op zijn partijgenoten te corrigeren.”

Mooi stukje framing van Wilders die vervolgens stelt dat de Nederlandse driekleur uit Amsterdam is verdwenen. Dat is niet waar, de Nederlandse vlag wordt slechts 35 keer per jaar gehesen. Ondertussen wil Wilders nu dat de Europese vlag van alle openbare gebouwen wordt verwijderd. En of de premier even wil bevestigen dat de VVD ‘inmiddels volledig eurofiel’ is geworden. Waarvan akte.