Spring naar de content

Wordt u ook zo blij van Annabel?

Zo’n vijftigduizend mensen keken woensdag hoe de Nieuw-Zeelandse Annabel haar beroemde sticky date pudding bereidde. Met haar gezellige geslis (‘this is ssso good!’) en jaloersmakende woonomgeving kun je niet anders dan vrolijk worden van The Free Range Cook.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Tv-koks zijn nogal eens irritant. Op een Telsell-achtige manier proberen zij jou ervan te overtuigen hoe fantastisch hun eten is, of meer nog: hoe fantastisch zij zelf zijn. Dit geldt wat mij betreft ook voor veel koks op fulltime-kookzender 24kitchen, die nu een maand of negen in de lucht is – neem de overdreven Italiaanse Giovanni of het mutsende Arabische kookduo Nadia en Merijn.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Scharrelkok
Maar anders is het dus met Annabel Langbein, de ‘scharrelkok’ van 24kitchen. Vanuit haar familielandgoedje op de oevers van Lake Wanaka op het Nieuw-Zeelandse zuidereiland gaat de pittige tante op pad om vissen te vangen, honing te oogsten of druiven te plukken. Vervolgens combineert ze de producten uit de omgeving met groente uit eigen tuin en zelfgeraapte aardappelen. De plaatselijke slager levert haar vlees en de wijnboeren van het landgoed verderop nodigt ze uit om de maaltijd te komen opeten. Op voorwaarde dat ze wijn meenemen natuurlijk.

Lake Wanaka | Foto: ANP

Misschien komt het doordat het zo echt lijkt, dat de nuchtere Annabel nooit irritant wordt. Waarom zou je inderdaad niet zo kunnen wonen, en zelf je eten bij elkaar scharrelen? (Annabel schijnt zelf trouwens niet altijd op het landgoed te wonen, maar vooral in big city Auckland. Dat doet echter niets af aan haar programma, omdat het wel haar familiehuis is.) Wat Annabel ons dus eigenlijk geeft is een vakantiegevoel, of zoals mijn collega Matt Dings het noemt: een klassieke ‘hunkering naar het paradijs‘.

In het Parool, dat haar interviewde toen ze in mei in Nederland was, lezen we dat voor Annabel een ‘minimalistische’ benadering van eten en koken centraal staat. Met verse producten en veel gemeenschapszin. Veel koks zullen dat zeggen, maar bij haar lijkt het écht simpel en haalbaar.

Possumstroper
De geloofwaardigheid van haar programma zit ‘m ook in haar verleden. Op newzealand.com valt te lezen hoe Annabel op haar zestiende als een soort hippie-feministische tiener ergens aan de Whaganui rivier ging wonen om daar haar eigen groenten te verbouwen en van het land te leven. Haar televisie-optredens worden nog meer de moeite waard zodra je leest dat Annabel een opleiding heeft in tuinbouwkunde en jarenlang op wijngaarden heeft gewerkt. Haar man leerde ze kennen terwijl ze possums aan het stropen was. Ze is geen muts en heeft er echt verstand van dus.

Inmiddels is ze een enorm merk met haar eigen programma, dat in zo’n tachtig landen wordt uitgezonden, en achttien kookboeken op haar naam. Dit jaar is de Free Range Cook ook in boekvorm in Nederland verschenen bij Terra Lannoo. Maar de uitzendingen blijven het scharrelkoksummum; op beeld worden we toch het blijst van Annabel.

Helaas kan trouwens niet iedereen in Nederland haar op televisie bewonderen. Alleen Ziggo, UPC, Caiway en Glashart Media en sinds vorige week ook Digitenne, zenden 24kitchen uit. Maar, no worries, er is ook genoeg te vinden via youtube, zoals hier Annabels perfect roast beef.

————————

Volg HP/De Tijd ook op Twitter!

 

Onderwerpen