Spring naar de content

SNS - Reaal staat nu echt op springen

Al weer een paar weken geleden kwam rating-bureau Fitch met een nogal multi-interpretabel bericht over de kwaliteit van de Nederlandse banken. Ik las het op mijn manier als het om SNS - Reaal ging.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

We zijn nu een kleine maand verder en de stukken beginnen op hun plaats te vallen. SNS heeft Goldman Sachs gevraagd de strategische opties te onderzoeken, het wordt een grote uitverkoop en wat onverkocht blijft zal dan wel, zoals ik voorspelde, in handen van een andere Nederlandse bank vallen. Eigenlijk kan dat alleen de Rabobank zijn, ING en ABN AMRO zijn voorlopig nog flink bezig met het boven water houden van hun eigen hoofd.

Bereid u erop voor dat Zwitserleven en andere verzekeringsactiviteiten van SNS nog wel wat op zullen brengen. Die opbrengst gaat rechtstreeks naar de schatkist, er moet staatssteun worden afgelost. Blijft over een almaar bloedende onroerend goed-portefeuille waarop het ene verlies nog niet verwerkt is als het andere zich al weer aandient. En een conventionele spaar- en betaalbank met merken als SNS, ASN en Regiobank. Waarschijnlijk te klein om te overleven maar vooral ook door de onroerend goed-verliezen zodanig aangevreten dat het kwestie van wachten is voor De Nederlandsche Bank zal ingrijpen.

Hoe heeft het eigenlijk zover kunnen komen?

Het hele bouwwerk dat nu uit elkaar valt kwam tot stand tijdens de vorige bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen. Wat zou er van hem terecht zijn gekomen? Nu, dat kan ik u wel vertellen: hij is nu de baas van een de facto gesneefd initiatief waarover ik vorige week schreef: het Holland Financial Centre.