Spring naar de content

Spanje, dit willen wij als onderpand

Eind deze maand krijgt Spanje dertig miljard euro van de EU, maar wat krijgen wij, sponsors, daarvoor terug? En krijgen we dat geld ooit nog terugbetaald?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Finland heeft iets bedacht dat navolging verdient. De Finnen vragen aan Spanje een onderpand in ruil voor hun bijdrage aan de Europese steun. Ook het Nederlandse Ministerie van Financiën overweegt onderpand te vragen. Het Duitse boulevardblad Bild opperde twee jaar geleden al om voor de steun aan Griekenland onderpand te vragen middels het eiland Kreta. Een gevoeligheidje, want het Griekse eiland werd in de Tweede Wereldoorlog al bezet door de Duitsers.

Nederland draagt zo’n zes miljard bij aan het noodfonds waar de Spaanse banken een beroep op doen. Voor zo’n bedrag is wel een lijstje te bedenken van roerende en onroerende zaken uit Spanje die wij willen hebben. HP/De Tijd doet een aantal suggesties.

 

Een paar voetballers
Op het Europees Kampioenschap gingen we roemloos ten onder. Ook het niveau van de Eredivisie is al jaren niet meer competitief in Europees verband. Eigenlijk wordt het totaalvoetbal, een Nederlandse uitvinding, tegenwoordig in Barcelona gespeeld, door de plaatselijke FC. We kunnen niet vragen om een Argentijn, maar met Iniesta en Xavi als onderpand hoort u ons niet klagen. En een verdediger kunnen we ook nog wel gebruiken.

Ach, doet u ze allemaal maar. Vlnr: Xavi, Puyol, Iniesta en Pedro. Foto: ANP.

 

Ibiza, geschikt voor jongelui en 'types als Estelle'. Foto: ANP.

De Balearen
De Balearen, de drie eilanden in de Middellandse Zee te weten Ibiza, Mallorca en Menorca. Waarom deze eilanden? 
Omdat ze paradijselijk zijn, zonovergoten en we laten hiermee het vasteland van Spanje ongemoeid. Ibiza is leuk voor de jongelui en voor types als Estelle en haar vriendje, Menorca is beter bekend als het Buggy-eiland vanwege het grote aantal jonge gezinnetjes dat op het qua vertier sober aangeklede eilandje afkomt. Mallorca biedt eveneens aan een grote schare zonaanbidders uit de lage landen een ideale vakantiebestemming. Voor ieder wat wils dus en een belangrijk verschil met onze eigen Waddeneilanden: zonzekerheid!

 

Een berg
In Nederland zijn er plannen om een berg te maken. Logisch, want we spelen al jaren geen rol van betekenis meer in de moeder aller wielerkoersen. En aangezien geen wielrenner te vertrouwen is, hebben we meer aan een berg om op te oefenen.

Profiel van de Angliru van climbbybike.com

Om precies te zijn: El Angliru. Hoogste punt ‘slechts’ 1570 meter, wel een ideale training van 12.5 kilometer voor onze renners. Want hier zullen ze hard worden: een gemiddeld stijgingspercentage van 10% en vlak voor de top zelfs een paar honderd meter beulen tegen 22%. Een geweldige investering voor een potentiële Tour-overwinning (en de Vuelta uiteraard). Daarnaast een mooie plek om te recreëren voor wie niet van fietsen houdt.

 

Jeroen Blijlevens wordt in 1999 El Angliru opgeduwd door een Spaanse wielerfan op het steilste stuk van de beklimming. Allicht de nieuwe Nederlandse berg? Foto: ANP.

 

Stukje architectuur
Wie aan Spaanse gebouwen denkt, denkt aan de Sagrada Familia in Barcelona. Die staat dus niet op onze shortlist want dat is een lelijk ding. Nederland wil iets écht moderns of een gebouw waar de geschiedenis vanaf spat. Voor het moderne spul gaan we naar Bilbao, waar het plaatselijke Guggenheim museum ons wel kan bekoren. Staat vast heel goed op de Tweede Maasvlakte.

Historisch gebouwen zijn er genoeg in Spanje en dat maakt het lastig. Maar de keus valt op het Escorial. Historisch gezien hebben we ook recht op dit paleis van Philips II, want in de zestiende eeuw financierden De Nederlanden het Spaanse Rijk al. Met de belastingen die in de Nederlanden werden opgehaald kocht Philips II niet alleen een grote vloot en voerde hij twee oorlogen tegelijk, hij bouwde even buiten Madrid ook het gigantische paleis van onze miljardensteun. Het is naast heel groot ook verschrikkelijk mooi én vol met kunstschatten, waaronder een enorme bibliotheek en de persoonlijke verzameling Vlaamse Primitieven van señor Philips II himself.

Tot zover de keuze van de HP/De Tijd redactie. Wat zou u als onderpand willen?

Zou niet misstaan op de Tweede Maasvlakte: het Guggenheim. Foto: ANP