Spring naar de content

De Koningin krimpt niet mee

Van sommige doden zou je graag hun mening willen weten. Wat zou Willem Frederik Hermans hiervan denken? Of Harry Mulisch, Renate Rubinstein, Martin Bril of Gerrit Komrij? Of nog directer: zou mijn vader dit wel hebben goedgekeurd?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Op die manier denk ik vaak aan Pierre Vinken en Hans van den Bergh, twee oprichters van het Republikeins Genootschap. Zij stierven het afgelopen jaar kort na elkaar. Ooit hebben zij mij lid gemaakt van het Genootschap, op mijn voorwaarde dat ik er niets voor hoefde te doen. Dat ik niet hoefde op te treden, te debatteren of actie te voeren. Zo werd ik een slapend lid en slapend lid ben ik altijd gebleven.

Overigens zijn bijna alle leden van het Republikeins Genootschap slapend lid. Sinds Vinken en Van den Bergh dood zijn, zijn zij slapender dan ooit.
Wanneer er iets met het koningshuis aan de hand is, denk ik altijd even aan Vinken en Van den Bergh. Laatst nog, twee keer achter elkaar.
De eerste keer was toen een 47-jarige man voor het beledigen van de Koningin 90 dagen cel kreeg opgelegd, waarvan 77 voorwaardelijk, plus 80 uur werkstraf.
Dat is me nogal wat!

De zwakbegaafde man was volgens de psychiater ‘minder toerekeningsvatbaar’. Dat maakt het extra zuur, want iedere boerenlul die zijn familie heeft uitgemoord krijgt strafvermindering als bij het Pieter Baan Centrum wordt ontdekt dat hij niet goed bij zijn hoofd is. Hoe de verdachte, omschreven als “een failliete binnenschipper”, met zo’n beroep zwakbegaafd kan zijn, vraag ik me af. Maar dat terzijde.

Wat heeft die zwakbegaafde man nu eigenlijk gezegd?

Hij heeft brieven geschreven waarin hij het staatshoofd uitmaakte voor ‘oplichtster’ en ‘zondaar’. Verder vond hij dat het koningshuis moest worden opgedoekt en het publieke geld dat op die manier vrij zou komen naar de voedselbanken diende te gaan.

Over ‘oplichtster’ kun je twisten, maar daar kom ik op terug. Dat de Koningin een zondaar is, vindt zij zelf ook, zij is het protestantse geloof aangedaan. Voor de rest lijkt het mij verdomd verstandige taal, die de zwakzinnige binnenschipper heeft uitgebraakt.

En het werd helemaal verstandige taal toen de volgende dag bekend werd dat volgens een berekening van de Belgische (!) professor Herman Matthijs het koningshuis van de Oranjes het duurste is van Europa. Niettemin liet de RVD per omgaande weten dat de Koningin – anders dan haar koninklijke collega’s in Spanje – niets van haar wedde (850.000 euro) zal inleveren. Europa, krimpt, Nederland krimpt, de portemonnees van de Nederlanders krimpen, maar Koningin Beatrix krimpt niet mee.
Ons onberispelijke rolmodel!

Ik heb even met de doden overlegd, zij waren het erover eens. Oplichtster komt wel heel dichtbij de werkelijkheid. En laat de Utrechtse politierechter voor straf 90 dagen lakei zijn. In een kruipbroekje.

Onderwerpen