Exclusief: zó leidt de PVV haar Kamerleden op

HP/De Tijd kreeg interne documenten in handen over het opleidingstraject van PVV-Kamerleden. Ze bieden een uniek kijkje in de keuken van de partij. Kandidaten moesten een quiz doen, een debat volgen en een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Plus: Femmetje de Wind was ook in de race als Kamerlid.

Deze week vonden we een stapel documenten tussen de redactiepost. De afzender was onbekend maar de inhoud is duidelijk. Het zijn de aantekeningen die horen bij de befaamde ‘klasjes’ van Wilders uit 2010. In de aanloop naar die verkiezingen kwamen ‘s avonds en in de weekeinden potentiële PVV-Kamerleden bijeen in het gebouw van de Tweede Kamer. En daar kregen ze het aardig voor de kiezen, zo blijkt.

Geheimhoudingsverklaring
De PVV hanteert een bijna bedrijfsmatige aanpak. Zo moesten de PVV’ers to be een geheimhoudingsverklaring tekenen. “De potentiële kandidaat zal niet spreken met welke pers dan ook.” Niet iedereen hield zich daar aan. Te lezen valt: “Tijdens de bijeenkomst van vrijdag 12 maart zijn de kandidaten verzocht om in de Dreeskamer te blijven i.v.m. rondlopende pers. Carlo de Bruin negeerde dit verzoek en was op eigen initiatief over de gang aan het lopen richting pers. Meneer is hier meerdere malen op aangesproken.”

 

Femmetje de Wind wilde ook Kamerlid worden
Journaliste en oud-Jackie hoofdredacteur Femmetje de Wind wilde ook PVV Kamerlid worden blijkt uit de documenten. Ze figureert in het ‘smoelenboek’ van één van de klasjes van de PVV. Ze was aanwezig bij drie bijeenkomsten eind 2009 en deed een proefdebat over de AOW. Desgevraagd reageert ze niet op herhaaldelijke verzoeken om commentaar. Een andere prominent die de klasjes bezocht is generaal buiten dienst A.J. van Vuren.

Quiz: wat is de Hadith?
Ook moesten de aspirant-Kamerleden een quiz doen. Althans, zo noemt de partij het; zelf zouden we het eerder typeren als een stevig examen. Het gaat in elk geval niet zo knullig als bij GroenLinks. De kandidaten kregen ingewikkelde vragen voorgeschoteld over het staatsrecht, maar ook over hoeveel dagen Geert Wilders al Kamerlid is. Daarnaast werden de kandidaten getoetst op hun kennis van de islam. Er werd van ze verwacht dat ze weten wat de Hadith is, de Ka’abe en wanneer Hamas is opgericht. Ook werd er stevige kennis van de bestaande PVV-fractie verondersteld. Dat ging kandidaat Mellony van Hemert niet al te best af. In een beoordeling staat te lezen dat ze denkt dat ‘Martin Bosma Kamervragen heeft gesteld over kinderen voor kinderen vanwege “te veel moslimkinderen”, Sietse Fritsma de Europarlementariër is die vragen heeft gesteld aan Barroso, Martin Bosma woordvoerder is als het gaat om de kilometerheffing. Aboutaleb en Albayrak een motie van wantrouwen hebben gekregen omdat ze te weinig kritiek hadden op de islam. Ook weet ze niet alle PVV Kamerleden te noemen.’

Barend en Van Dorp
Uit de stukken blijkt dat het een druk programma is dat de kandidaten hebben moeten doorlopen. Zo gaf Kamerlid Raymond de Roon college over alles wat met Justitie te maken heeft, Fleur Agema over zorg en Tony van Dijck over Financiën. Ook werd het voormalige televisieprogramma Barend en Van Dorp nagespeeld. Wilders en Agema kropen in de huid van het befaamde duo en interviewen de kandidaat-Kamerleden.

Verder treffen we een mapje Talentenpoule aan met daarin de namen van onder meer Ehsan Jami en Yvonne Waterman. Jami zou later medewerker van Hero Brinkman worden, de juriste Waterman staat nu op de 35ste plaats voor de verkiezingen dit jaar.

Zou u een PVV-Kamerlid kunnen zijn? Dinsdag publiceren we een selectie van de vragen die de kandidaten van de partij kregen voorgeschoteld.

Meer leuke content? Like ons op Facebook