Spring naar de content

Die recalcitrantie van Finland bevalt me wel

Maandagavond kwam kredietbeoordelaar Moody’s met een herziening van zijn oordeel over de kredietstatus van Nederland, Duitsland en Luxemburg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Hoewel de AAA-status, het hoogst haalbare, bleef gehandhaafd werd de outlook op negatief gezet. De outlook geeft aan wat de vooruitzichten op termijn zijn. De kans is nu groot dat de AAA-status van ook ons land over een tijdje zal worden verlaagd.

Is dat erg?

Ja en nee. Enerzijds nemen steeds meer beleggers de oordelen van kredietbeoordelaars met een korreltje zout. Ze moeten wel, als alles steeds omlaag wordt bijgesteld, dan kun je nergens meer in beleggen. Intussen moet al dat geld toch een weg vinden.

Aan de andere kant leidt een lagere status tot een hogere rente die de landen op hun staatsleningen moeten betalen en bij de huidige renteniveaus van bijvoorbeeld Nederland en Duitsland liggen verdubbelingen snel op de loer. Als je één tiende procent betaalt, dan is één tiende erbij zo’n verdubbeling.

En dan is er Finland. Daar moeten ze geamuseerd toekijken hoe het succes van hun recalcitrante houding in de Eurozone zich uitbetaalt. Finland behoudt gewoon zijn AAA-status, met positieve outlook. Keer op keer lagen de Finnen dwars als er weer eens cadeautjes aan zwakke Eurolanden worden uitgedeeld. Dan eisten én kregen ze bijvoorbeeld zekerheden. Daar werd dan heel verontwaardigd over gedaan maar intussen tekent hun gelijk zich af. Finland heeft ook gewoon goed op zijn eigen winkel gepast: een relatief lage staatsschuld, conservatief gefinancierde banken die sowieso als financiële sector niet heel groot zijn.  En een overschot op de betalingsbalans, voortvloeiend uit een export die voor minder dan de helft van het al maar krimpende Europa afhankelijk is.

Zó doe je dat dus. Er is veel te zeggen voor een beleid dat niet aan het handje van de grote Eurolanden wordt bepaald.