Spring naar de content

Roemer weigert te praten over duister SP-verleden

Daan Monjé, de oprichter van de SP, nam bloedgeld aan van maoïstisch China. Maar Emile Roemer vindt dat ‘niet relevant’ omdat hij er ‘zelf niet bij was’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Het staat opgetekend in diverse historische publicaties en ook zijn kameraden hebben er later gedetailleerde verklaringen over afgelegd: Daan Monjé, de oprichter en (tot zijn dood in 1986) aanvoerder van de SP heeft zich in de jaren zestig en zeventig laten sponsoren door het Chinese genocidebewind van Mao Tse-toeng. Het ging daarbij om vele tienduizenden guldens. Monjé bracht destijds diverse bezoeken aan China en werd in 1967 ook benoemd tot erelid van de Rode Garde, de geüniformeerde jeugdbeweging van Mao die tijdens de Culturele Revolutie (1966-1976) fungeerde als een soort communistische inquisitie en daarbij honderdduizenden Chinezen de dood injoeg.

De huidige SP-leider Emile Roemer wil echter geen woord zeggen over de China-connecties van de oprichter van de SP. HP/De Tijd probeerde een week lang contact met hem te krijgen over de kwestie, maar ving elke keer bot. Roemer, zo vernamen we van zijn woordvoerders, meent dat er aangaande Monjé’s contacten met Peking slechts sprake is van ‘geruchten’ en ook zou de kwestie ‘niet relevant’ zijn omdat het ‘lang is geleden’ en Roemer er ‘zelf niet bij was’.

De SP bleef Mao tot ver in de jaren zeventig trouw: zijn geschriften werden, samen met die van Josef Stalin, nog tot juni 1977 als scholingsmateriaal te koop aangeboden in partijblad De Tribune en pas in 1980 verdween de aan Mao’s Rode Boekje ontleende slogan ‘Durf te strijden, durf te winnen!’ van de voorpagina.

Wie alles wil weten over Mao, Monjé en de SP: het augustusnummer van HP/De Tijd ligt vanaf woensdag 25 juli in de winkel.