Spring naar de content

Belofte van ECB’s Draghi is slechts Italiaanse lefgozerij

Donderdagmiddag knalden de aandelenbeurzen die rond ons middaguur open waren plotseling omhoog. De futures, die aangeven hoe de Amerikaanse beurzen later die dag zullen openen, deden hetzelfde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De AEX piekte in de middag met een stijging van 2,5 procent. Wat was de reden? De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), de Italiaan Mario Draghi, verzekerde de financiële markten dat de ECB alles zal doen om de Euro te behouden en de Eurozone te beschermen. Zijn mededeling kwam volledig uit de lucht vallen, de markten verwachtten eerder een opmerking van Ben Bernanke over een derde ronde van stimulering, de zogenaamde Q3 (quantitative easing three). Tegelijk waren er daaromtrent kritische geluiden, de markten konden dat wel verwachten, maar had Ben zelf al niet eens terloops opgemerkt dat Q1 en Q2 eigenlijk niet erg hadden gewerkt. Dus waarom dan Q3, méér van het hetzelfde?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Van de kant van Bernanke bleef het stil en opeens was daar Mario Draghi. Hij denkt iets te kunnen waartoe Bernanke zichzelf niet in staat acht. Want al eerder kocht de ECB voor méér dan 200 miljard aan staatsobligaties op van Eurozone-landen die ze op de vrije markt niet tegen houdbaar geachte renteniveaus konden verkopen. Daarop was toen al veel kritiek: het past helemaal niet in de doelstellingen van de ECB om dat te doen. De kritiek kwam er niet alleen uit de rest van de wereld, ook de voorzitters van de lokale centrale banken die tezamen het bestuur van de ECB vormen, zijn in toenemende mate verdeeld. Daarom ligt het opkoopprogramma al sinds maart 2012 stil.

Maar dat is niet de enige reden. Het heeft, net als Q1 en Q2 in de Verenigde Staten, gewoon niet geholpen. De rentes op de staatsobligaties van Italië en Spanje zijn sindsdien weer gewoon opgelopen naar onhoudbare niveaus. Over Griekenland gaan we het al helemaal niet meer hebben.

Dus ben ik bang dat Draghi als gewone Italiaanse lefgozer zwaait met een leeg pistool. Als de ECB dat opkoopprogramma opnieuw wil opstarten, dan zal het geld toch echt van de deelnemende landen moeten komen. En dan ken ik er al een paar die dat niet gaan doen. Dat hebben de markten niet direct begrepen. Maar dat kan nooit lang duren