Spring naar de content

Ook rond de bevalling kun je nog best werken

Negentig miljoen dollar. Dat is wat Yahoo’s nieuwe topvrouw Marissa Mayer in de aankomende vijf jaar maximaal kan gaan verdienen. Daarnaast gaat ze in oktober een kind op de wereld zetten en opvoeden. En dat is geen enkel probleem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

De overstap van Google-topvrouw van het eerste uur Marissa Mayer naar de concurrent was groot nieuws. Met haar 37 jaar en Fortune top 50-ranking als een van de invloedrijkste vrouwen ter wereld (2009) is Mayer een fantastische vangst voor Yahoo, dat op het web toch lang niet meer zo’n topper is als Google (Google heeft inmiddels twee derde van de search-markt, Yahoo slechts dertien procent).

Eerste zwangere CEO
Nog groter nieuws was echter dat Mayer zes maanden in verwachting is. Daarmee is zij namelijk de eerste zwangere die benoemd is als CEO van een groot bedrijf. En alle partijen zijn tevreden.
Yahoo zegt namelijk geen enkel probleem te hebben met het aannemen van een vrouw die binnen een paar maanden een kind op de wereld gaat zetten. Mayer zegt dat zij een paar weken verlof zal opnemen rond de geboorte, maar ondertussen gewoon doorwerkt.

Sitting duck
En toch is er een enorme discussie losgebarsten rondom de zwangere CEO. Dat snap ik wel, want iedereen let namelijk extra op je als je zwanger bent. Als simpele zwangere word ik soms al gek van alle ongevraagde adviezen en ‘zou je dat nou wel doen?’s; met het nieuws van haar overstap is Mayer helemaal een sitting duck geworden voor collega-moeders.

Mayer geeft bijvoorbeeld aan dat zij gewoon door kan werken rond de geboorte. Daarmee bagatelliseert ze, zo vinden moeders, de behoefte aan verlof rond de uitgerekende datum. Werkgevers, waaronder Yahoo zelf, kunnen de topvrouw immers als voorbeeld aanhalen: “Mayer nam toch ook maar vier weken verlof, waarom moet jij er dan twaalf? Zij heeft nog een veel zwaardere baan ook…”
Door Mayers arbeidsethos loopt lager personeel, met minder flexibele uren en minder financiële mogelijkheden om opvang te regelen, het risico langs dezelfde maatstaf te worden gelegd als de zwangere CEO.

En er is het kamp dat denkt dat Mayer veel te makkelijk over de lichamelijke volgen van de bevalling en het nieuwe moederschap heen stapt. Helemaal omdat Mayer met haar 37 jaar in de risicogroep zit. De combinatie van de twee zware taken – een bedrijf uit het slop trekken en het ouderschap – zouden niet te combineren zijn, aldus sommige moederlijke, maar ook zakelijke criticasters.

Baby knuffelen
Het zijn inderdaad vragen die je kunt opwerpen bij Mayers benoeming. Maar laten we het haar toch vooral lekker laten proberen. Immers: bij een aanstaande vader die als CEO wordt benoemd, twijfelt men toch ook niet standaard of hij de taken wel kan combineren?

Als de zwangere CEO genoeg denkt te hebben aan een paar weken verlof, dan is dat zo. Zij hoeft naast haar werk niet te koken, geen luiers te verwisselen, geen babykamer in te richten, geen spuugdoekjes uit te wassen. Zij hóeft helemaal niks, behalve de baby knuffelen en borstvoeding geven, als ze dat wil.

Paphersens
Met haar miljoenensalaris kan ze genoeg diensten inhuren, waardoor ze haar vrije tijd volledig aan de baby kan besteden. Net als haar man overigens, die ook iets belangrijks in de tech-sector is. Het enige waarvoor de CEO dus werkelijk verlof nodig heeft, is de bevalling en het herstel daarvan. Complicaties daargelaten, zouden een paar weken daarvoor voldoende moeten kunnen zijn. Haar werk is ook fysiek niet zwaar, en zolang Mayers hersenen niet volledig in pap zijn veranderd, moet ze toch gewoon een bedrijf kunnen leiden terwijl ze de baby borstvoeding geeft?

Wat de boze moeders betreft: iedere beetje intelligente werkgever kan wel bedenken dat Mayer andere faciliteiten tot haar beschikking heeft dan de gemiddelde kantoorbediende. Een verlofvergelijking met Mayer, mocht die gemaakt worden, kan dus door een andere zwangere ook weer even gemakkelijk worden weerlegd. Bovendien zijn er genoeg andere voorbeelden om aan te halen, zoals Nederland, waar zestien weken verlof verplicht is.

Vaatdoek
Het ligt dus aan je baan of je door kunt werken, en aan het land waarin je woont, of de overheid je überhaupt (betaald) thuis willen laten zitten rondom de bevalling (in de VS kan het wel bijvoorbeeld, maar alleen onbetaald). Ik hoor om mij heen ook zat Nederlandse vrouwen (in stilte) genoegen nemen met twee maanden of minder verlof. Dat zijn zelfstandig ondernemers die hun bedrijf niet te lang in de steek willen laten. Of vrouwen in loondienst, zoals ik, die het niet erg vinden om af en toe wat te werken en de onophoudelijke stroom aan mails bij te houden.

Het is nu, in een matig betaalde baan, na 37 weken zwangerschap fijn dat ik niet meer elke dag naar kantoor hoef te fietsen, een middagdutje kan doen na een gebroken nacht en rustig het gezeur met de babywinkel of de kapotte vaatwasser op kan lossen. Maar wanneer ik straks, net als Mayer, een paar miljoen per jaar verdien, werk ik ook liever gewoon door tijdens mijn verlof. En laat ik de huishoudelijke taken graag aan anderen over.

————————

Volg HP/De Tijd ook op Twitter!