Spring naar de content

Hoe het CDA tóch gaat meedoen aan het Premiersdebat

Dinsdagochtend kwam in Den Haag het CDA-campagneteam in spoedzitting bijeen. RTL heeft vorige week had besloten lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma niet te laten meedoen aan het Premiersdebat van 26 augustus aanstaande. De reden: aan dat debat doen alleen de vier partijen mee die volgens de opiniepeilingen het grootst zijn – en het CDA zit daar niet bij. Haagsche Post stond achter de deur en luisterde even mee naar een gesprekje tussen Buma en zijn campagneleider Pieter Heerma:

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Buma: “Verzin een list, Pieter. In hemelsnaam, doe iets. Ik sta voor aap. Ik ben verdimme de eerste uit onze partijgeschiedenis die niet aan een dergelijk debat mag meedoen. Zelfs om die Van Agt, die malloot, konden ze destijds niet heen.”

Heerma: “Als wij niet worden uitgenodigd, dan nodigen wij onszelf toch gewoon uit? Heb ik bij een sollicitatiegesprek ook wel eens gedaan.”

Buma: “Hoe dan?”

Heerma: “We gaan gewoon naar die opname in Hilversum, gaan tussen het publiek zitten en reken erop dat die Fritsie Wester dan niet meer om je heen kan.”

Buma: “Is me toch teveel Rutger Castricum…”

Heerma: “Misschien zijn die jongens van VI die avond bij RTL7 in de lucht, kun je daar nog eens mooi aanschuiven.”

Buma: “Ik droom nog wel eens van die ene keer, als ik te zwaar getafeld heb. Dan zie ik die verschrikkelijke Derksen voor me staan en ineens geeft-ie me een knietje. En Van der Gijp maar lachen. Nee, en bij die dikke nicht zie je mij ook niet meer.”

Heerma: “Bij Paul de Leeuw vond ik je niet eens zo slecht hoor. Best gevat, eigenlijk.”

Buma: “Iets anders, Pieter. We moeten echt iets anders verzinnen. En hoe dan ook moeten we de indruk vermijden dat wij de zielepieten zijn, dat we het jammer vinden dat Wilders, Roemer, Samsom en Rutte wel mee mogen doen en wij niet. Het is trouwens maar RTL he, niet de publieke omroep.”

Heerma: “Ze trekken anders wel veel publiek hoor, die commerciëlen, en de adverteerders staan in de rij… Nu we het daar toch over hebben… Kunnen we in een van die reclameblokken niet met een minuutje CDA-propaganda inbreken? Op z’n Amerikaans.”

Buma: “Muh?”

Heerma: “Ik zie het ineens helemaal voor me. Jij zegt: ‘Dames en heren, ik mag vandaag niet meedoen aan het Premiersdebat, en dat is maar goed ook, want ik heb wel wat anders te doen dan Geert Wilders te overschreeuwen, of Emile Roemer met zijn gebrek aan intellectuele bagage in een hoek te drijven, of Diederik Samsom zo kwaad te krijgen dat hij struikelt over zijn eigen woorden en onverstaanbaar wordt. In de tijd dat u naar die heren kijkt, werk ik aan een plan om Nederland uit de crisis te helpen. En dat doe ik het liefst met uw tips en suggesties. Bel nu het onderstaande nummer en u krijgt mij rechtstreeks aan de lijn. Tot zo!’……”

Buma: “Niet slecht, niet slecht….Maar als er nou niemand belt, sta ik toch voor Jan met de korte achternaam.”

Heerma: “Ik regel wel een blik werkstudenten.”

Buma: “Maar moet ik me daar voor lenen? Tast dat mijn betrouwbaarheid niet aan, mijn degelijkheid? Dat vol op de man spelen, dat ligt een Buma niet.”

Heerma: “Misschien kunnen we die Erik van Muiswinkel inhuren. Zo moeilijk ben je niet te imiteren.”

Buma: “Vind je? Maar hoe dan ook zal het wel een kostbare grap worden en je weet, we zitten krap bij kas.”

Heerma: “Dat moet dan maar. Bezuinigen we wel op de groene ballonnen, ballpoints, ansichtkaarten en al die andere goedbedoelde rommel waarmee je toch niemand op straat nog blij maakt. Deze schade moeten we echt tot een minimum beperken, koste wat het kost…..Kan Mona niet nog wat doen op die avond?”

Buma: “Nee nee, Mona blijft zo kort voor de verkiezingen uit mijn buurt. Die loopt dan niet meer voor mijn voeten.”

Heerma: “Mona zou het goed gedaan hebben tussen Mark, Geert en Emile….”

Buma: “Ja, wrijf het er nog eens lekker in, zeg.”

/Haagsche Post is een rubriek van notities, geruchten en onbewezen theorieën uit de residentie.

 

Onderwerpen