Spring naar de content

Roel Braas, de tuinier van de Holland Acht

Middenin de Holland Acht zit de meest imposante man die ik ooit naakt heb gezien. Nou ja, bijna naakt dan. Roel Braas had alleen zijn boxershort nog aan. Twee meter lang, honderdeneen kilo staalstrakke spieren schoon aan de haak –  geloof mij: als zo’n man zich voor je ogen uitkleedt, dan valt je kin op je knieën. Die van mij tenminste wel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marijn de Vries

Kijk maar eens goed als de Holland Acht morgen de finale roeit. Die lange kale in het midden. De grootste en breedste van allemaal. Dat is ‘m. Dat is Roel Braas. Drie jaar geleden was hij nog hovenier. Zat ‘ie iedere dag op z’n knieën in de tuin, vergeetmenietjes te zaaien of rozen te snoeien. Met die enorme handen van ‘m.

Roel kan niet brallen
Op een dag klom hij op een roeiapparaat in de sportschool en trok dat ding helemaal aan gort. Na een paar keer trainen werd hij Nederlands kampioen op de ergometer – zo heet zo’n roeimachine in sportschooljargon. Maar hoe lomp sterk hij ook was en hoeveel zin hij ook had om in een echte boot te stappen, bij de roeivereniging moesten ze ‘m niet. Hij was geen student. Hij kon niet brallen. Roel kon afrikaantjes planten.

Natuurlijk belandde Roel uiteindelijk tóch in de skiff, de eenmansboot. Tussen het zaaien en poten door trainde hij als een beest en al snel werd hij Nederlands kampioen. Zijn droom: goud in Londen, op deze Spelen. Daar maakten we bij Holland Sport een onderwerp over, drie jaar geleden. En het was op die dag dat Roel zich voor mijn ogen van zijn kleren ontdeed. Het beeld staat nog steeds op mijn netvlies gebrand.

Armen van kabeltouw
Mijn collega’s hebben me er heel hard om uitgelachen. Ook niet zo gek, denk ik, want ik veranderde in een gloeiende boei die niet wist waar ze kijken moest. Roel leek zich nergens van bewust en liep volkomen op z’n gemak door onze redactieruimte, met enkel zijn onderbroek aan. En ik kon niet anders dan staren. Naar die armen van kabeltouw. Naar die benen, met de onder de huid rollende spieren. Naar dat indrukwekkende sixpack. Ik ging er bijna van hyperventileren.

Roel is inmiddels fulltime atleet. Zijn droom om Olympisch kampioen in de skiff te worden is even uitgesteld tot 2016. Ze hadden zijn brute kracht nodig in de Holland Acht. Ze noemen hem nu powerhouse. Dat is nog eens wat anders dan Braas Hoveniers. Desalniettemin kan ik hem niet zien zitten, daar middenin die boot, zonder aan tuinen te denken. Man. Ik heb drie jaar later nog steeds koortsige dromen van de manier waarop hij in onze uitzending kleine afrikaantjes met zand toedekte. Zo teder en liefdevol. Met die enorme handen van ‘m.

Bekijk hier de aflevering van Holland Sport met Roel Braas (vanaf 32.40):
Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.