Spring naar de content

Brein, stop met vechten tegen de digitalisering!

Stichting BREIN procedeert tegen alles en iedereen die auteursrechthebbenden in de weg staan. Maar niemand procedeert voor de vulpenverkopers, die ook aan digitalisering ten onder gaan. Na heel veel procederen heeft BREIN het voor elkaar dat internetproviders de toegang tot The Pirate Bay moeten blokkeren. Een relatief succes omdat de site, met dank aan GeenStijl, bereikbaar is via fucktimkuik.org. Daarnaast zijn er voldoende varianten voor het downloaden van illegaal materiaal om de stichting nog jaren bezig te houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Brenno de Winter

Een voorbeeld is Sumo Torrent, die volgens BREIN goed te doorzoeken is en zelfs downloads op verzoek aanbiedt. De site blijft actief, omdat het maar niet lukt de makers op te sporen. Dus pakken de auteursrechthebbenden nu de internetprovider aan. Ooit was de website in Nederland actief en daarom moet de internetprovider alle schade betalen die eigenlijk op Sumo Torrent moet worden verhaald. Vandaag stonden de partijen voor de rechter.

Voor de kenners is dit een van de gedachten die ooit in het ‘handelsverdrag’ ACTA stond: pak de internetprovider. Maar ACTA is verworpen. Het Europees Parlement zei NEE, NEE, NEE en toen nog eens NEE. Een verstandig besluit, want de wereld is veranderd en dan moet er anders over zaken als auteursrecht worden ook anders gedacht. De oude businessmodellen verdwijnen.

Vulpen
Mijn beste vriend Jan ondervond dat aan de lijve. Hij is op sommige punten wat traditioneel; zo schrijft hij met een heuse, luxe vulpen. Zijn notities maakt hij in een schrift. In zijn woning bevindt zich een briljante collectie CD’s waar we samen het motto ‘Geen Dag Zonder Bach’ vieren als we eten. Eén CD heeft hij niet maar toch beluisteren we ook die muziek nog wel eens bij een diner: De Messe Solonelle van Gounod. Die heb ik namelijk op Spotify en dat komt dan uit mijn iPad.

Een paar maanden terug ging de vulpen van Jan kapot en hij ontdekte dat zijn winkel weg was. Een schim van de zaak zit nu in een hoekje van een andere winkel. Maken kan nog wel, maar is een gedoe. Hij concludeert zelf dat de vulpenindustrie aan het verdwijnen is. Logisch, want zelf maak ik aantekeningen al een tijd niet meer op papier. Daarvoor gebruik ik Evernote. Dan is het doorzoekbaar en daarmee hol ik de vulpenindustrie uit.

En dit zien we vaker. Het beroep van een video-nabewerker voor televisie is door de digitalisering verdwenen en de verhuur van cd’s en video’s is ook een stervende industrie. De OV-chipkaart heeft leveranciers van stempels en stempelautomaten een gevoelige slag toegebracht. Vaste telefonie verdwijnt ten faveure van digitale en Kodak ging failliet omdat we digitaal fotograferen. En ook als journalist moet ik me laten welgevallen dat je voor een artikel één keer wordt betaald en doorplaatsen niets oplevert. En ik schik me in de realiteit. Ondertussen hol ik, als journalist die voornamelijk online publiceert, papieren publicaties uit.

Zinloos achterhoedegevecht
Wat BREIN aan het doen is, is dan ook een zinloos achterhoedegevecht. Mensen blijven downloaden – ik ook. Tijdens het schrijven van deze column bleek mijn absolute favoriete song Pala Tute van Gogol Bordello opeens niet meer in Spotify te staan. Dus heb ik mijn nieuw gevonden site Sumo Torrent gestart en het snel gedownload. Dat zal blijven en niet veranderen. Het enige succes dat BREIN kan boeken is juridisch draconische maatregelen voor elkaar krijgen. Die tasten dan de vrijheid van iedereen aan. Leuk voor foute regimes, maar funest voor de vaart der volkeren.