Spring naar de content

Spekman en Samsom spelen good cop/bad cop met SP

De kritiek van PvdA-voorzitter Hans Spekman in het AD op de SP is niet nieuw. Wel laat de publicatie van vrijdag zien hoe het duo Samsom en Spekman het gaat aanpakken de komende tijd: good cop/bad cop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

“Hij draait de kiezers een rad voor ogen en brengt onze economie in de ellende.” Harde woorden van Hans Spekman in het AD hedenochtend over de SP. Maar groot nieuws is het niet. De partijvoorzitter is consequent in zijn kritiek op de socialisten. Al eerder zei Spekman dat het ’65 blijft 65-principe’ onhaalbaar is.

De geldpers van de SP
Naast het verschil van inzicht op het gebied van pensioenleeftijd benadrukt Spekman vandaag ook het verschil van mening over Europa. “(…) anders is het als het gaat om het besef dat je het wel eerst met elkaar moet verdienen en dat Europa, hoe chagrijnig ik daar ook zelf van ben als we weer geld moeten geven, absoluut noodzakelijk is om uit deze crisis te komen.” Dat lijkt op wat Spekman tijdens het PvdA-congres eind juni zei over de SP en Europa. De eurocrisis kan volgens Spekman alleen via internationale afspraken worden opgelost en niet ‘zoals de SP denkt door de geldpers aan te zetten. Dat is natuurlijk onzin.’

Good cop/bad cop
Enkele maanden terug verklaarde Samsom in Elsevier nog de liefde aan de SP. Volgens de lijsttrekker zijn er veel mogelijkheden om met de SP te besturen op stedelijk en landelijk niveau. Dat resulteerde in ieder geval in een lijstverbinding met de socialisten. Het lijkt erop dat Samsom en Spekman good cop/bad cop met de SP spelen: de een deelt tikken uit, de ander koekjes en een kopje thee. Wellicht met als doel SP-leider Emile Roemer uit de tent te lokken met onvoorzichtige uitspraken die de PvdA voor de kiezer tot een waardig initiatief maken. Tot nu toe is dat nog niet gelukt, de SP is in de peilingen nog steeds veruit de grootste.