Spring naar de content

Wojdan Shaherkani legt de Saudische mannen op de rug

Wojdan Shaherkani stond deze week in de belangstelling van alle media. Ze is de eerste Saudische vrouw die ooit op de Spelen mocht uitkomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Zoals u ongetwijfeld elders al hebt gelezen is Shaherkani’s Olympische deelname omstreden. Van haar vader (tevens haar coach) mocht zij niet meedoen zonder een hoofddoek te dragen. Bij sommige sporten geen probleem, tennissers bijvoorbeeld dragen veel vaker een bandana, voor een contactsport als judo toch lastig.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Daar diende zich het eerste probleem aan: het dragen van een hoofddoek is not done bij het judo. Ook zou het niet veilig zijn. De Internationale Judobond wilde haar derhalve weren uit Londen. Het Internationaal Olympische Comité (IOC) daarentegen wilde haar juist wel in actie zien, om te tonen dat alle vrouwen welkom zijn op de Olympische Spelen.

Het lijdend voorwerp van de rel is een meisje van slechts zestien lentes jong, geboren in de hoofdstad van de Islam, Mekka. Shaherkani is, hoe zullen we het zeggen, nog niet zo heel goed in haar sport. Haar behaalde graad in het judo is twee lager dan die van haar opponente vrijdag. Niet verwonderlijk, judoën doet Shaherkani pas twee jaar. Ze werd dan ook niet op basis van haar prestaties geselecteerd voor de Spelen, maar ze strijd in London op speciale uitnodiging van het organiserende IOC.

Haar deelname maakt veel los in Saudie-Arabië, waar vrouwen maar weinig rechten hebben. En lang niet iedereen staat achter haar. In eigen land wordt ze door veel mannen voor hoer uitgemaakt, maar vrouwen zien haar als voorbeeld. Haar vader helpt zijn dochter graag. “We willen geschiedenis schrijven voor Saudische vrouwen”, maar niet zonder hoofddoek te dragen.

De diplomatieke rel werd in de kiem gesmoord: Shaherkani kon gewoon meedoen, mét een hoofddoek. Vrijdagochtend trad ze aan tegen de Puertoricaanse Melissa Mojica. Ze verloor al na bijna anderhalve minuut op ippon. Toch heeft ze er van genoten. “Ik ben trots dat ik heb meegedaan aan de Spelen. Ik ga zeker door in deze sport.”

Ondanks haar (verwachte) vlotte verlies is Wojdan Shaherkani toch een winnaar. In haar geval was meedoen voldoende.

——————–
Volg HP/De Tijd en Pieter Yspeert ook op Twitter.

Onderwerpen