Spring naar de content

Wie heeft de slogan #ziningoud op zijn geweten?!

Ik denk dat ik wel weet hoe het komt dat de medailleoogst van Nederland tot nog toe zo tegenvalt. Het komt door die belachelijke slogan. ‘Zin in goud’. Twitter loopt ervan over: #ziningoud. Atleten, bobo’s, het publiek: iedereen zet het achter zijn tweet. Maar kom op zeg, kijk er nog eens goed naar, laat het een keer bewust over je tong rollen en vraag je dan af: wat is dat voor sneue uitspraak? Zin in goud? Je hebt zin in een ijsje, je hebt zin om op vakantie te gaan, je hebt zin in seks. Maar zin in goud?!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marijn de Vries

Humberto Tan heeft zin in goud, Erben Wennemars heeft zin in goud, Bart Brentjens heeft zin in goud. Ik kan het hen eigenlijk al niet vergeven dat ze zo’n tenenkrommende slogan gebruiken, maar de actieve Nederlandse atleten nog veel minder. Het is maar goed dat sporters uit andere landen geen Nederlands verstaan. Anders zouden we het lachertje van de Spelen zijn. Ik bedoel, hoor je het Usain Bolt of Michael Phelps al zeggen? “I feel like gold”? Tuurlijk niet! Die zeggen “Ik maak je dood en dat goud is voor mij en niemand anders.” Dát is de mentaliteit om die plak mee te pakken.

Topsportmentaliteit
Misschien zegt deze slogan wel alles over onze topsportmentaliteit. Het is hartstikke leuk om mee te doen, maar er zijn maar weinig Nederlandse sporters die over lijken gaan. En dat moet, als je winnen wilt. Ik heb even in de timeline van Ranomi Kromowidjojo gekeken en die heeft godzijdank nog geen enkele tweet met dat debiele #ziningoud erachter de wereld in geslingerd. Zij ziet er niet uit alsof ze over lijken gaat, maar reken maar dat ze dat doet. Achter dat prachtige uiterlijk gaat een killer schuil. Eentje die geen ‘zin in goud’ heeft, nee, ze neemt gewoon geen genoegen met iets anders.

Hetzelfde geldt voor Henk Grol. Oké, hij won brons, maar is bij uitstek de atleet die #ikwalsjeplat uitstraalt. Twitteren met #ziningoud? Henk sterft nog liever een pijnlijke dood dan blijk te geven van zo’n slappe hap-mentaliteit.

Creatieve polderpik
Ik vraag me echt af wie de Nederlandse Olympiagangers zo gehersenspoeld heeft dat veel van hen wél die tenenkrommende slogan gebruiken.

Ruiter @edward_gal twittert bijvoorbeeld: Dutch horses passed the vetcheck! #Londen2012 #ziningoud Tja, paardensport. Dat vind ik sowieso een verhaal apart. Ik bedoel, wie is nu eigenlijk de atleet, de ruiter of het paard? Hoe dan ook denk ik dat die paarden meer zin in een suikerklontje hebben dan in goud, maar dat terzijde.

En wielrenner @lars_boom tweette voor de wegkoers van vorig weekend: Lekker relax op het balkon aan het chillen met een muziekje en beetje interneppen. Morgen kan het beginnen! #ziningoud

Hmm. Juist. De gretigheid straalt eraf, maar niet heus.

Ik vrees dat de bedenker van deze draak van een uitspraak er nog flink geld voor gevangen heeft ook. Eén – gratis – tip voor over vier jaar: huur in plaats van zo’n creatieve polderpik alsjeblieft een ijzervretende Chinees of een Amerikaan in voor het verzinnen van de slogan.

‘Zin in goud’. Daarmee krijg je hooguit een in goudpapier verpakte chocolademedaille uit het snoepschap.