Spring naar de content

Nederland blaast de Eurozone op

Dutch Elections: Socialists take the lead. De financiële website IEX.nl meldt dat Deutsche Bank onder deze naam een rapport uitbracht over de situatie die in Europa kan – en met grote waarschijnlijkheid zal – ontstaan na de parlementsverkiezingen in ons land in september.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Financiële markten houden niet van hardcore socialisten en die dreigen na september in Nederland de dienst uit te gaan maken: de SP zal waarschijnlijk winnen en dan is het niet langer Duitsland die de majeure dwarsligger zal zijn als het gaat om de financiering van zwakke Eurolanden. Nederland zal daar, kijkend naar de uitlatingen van Roemer c.s., nog eens ruim overheen gaan. Waar de tendens er nu een is van méér Europa, is de SP daar mordicus tegen.

Onbestuurbaar
En als dat niet de directe uitkomst van de verkiezingen zal zijn, dan toch zeker op termijn. Ons land zal na de verkiezingen in het gunstigste geval heel lang onbestuurbaar blijven vanwege het veel te grote aantal partijen dat alleen al daarom niet snel een coalitie zal kunnen vormen. Deutsche Bank zet maar liefst vijf mogelijke en eigenlijk ook onmogelijke coalitie-opties op een rij en zegt dat aan de hand van de peilingen er geen enkele op méér dan 72 zetels kan komen.

Het schrikbeeld is dat er dan in de Eurozone voorlopig helemaal niks meer gebeurt en dat dit dan niet aan Spanje, Italië of Griekenland zal liggen. Maar aan ons, het tot nu in de praktijk brave Nederland dat aan de hand van Duitsland optrekt.

Ook wijst de bank erop dat de economische situatie in Nederland snel verslechtert, de kans is klein dat de financiële doelen voor 2012 en 2013 worden gehaald. Met als gevolg dat ons begrotingstekort ruim boven de 3% uitkomt. Onder die omstandigheden zal de Europese Commissie dat niet snel door de vingers willen zien. Maar Nederland is financieel selfsupporting en heeft op dit moment geen enkele moeite om tegen zeer lage – recent zelfs negatieve – rentes in zijn financieringsbehoefte te voorzien.

Dat worden interessante partijtjes armworstelen met effectief zo goed als geen sancties. Ik moet zeggen dat ik me daar best op verheug.

Premier Roemer, dat is eigenlijk het enige waar ik niet makkelijk aan kan wennen.