Spring naar de content

Murdoch, blijf af van mijn Bord-Op-Schoot zondag

Wat nu? Pikt die Rupert Murdoch mijn vertrouwde, zondagse Bord-Op-Schoot-moment af?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

De wedstrijden van de eredivisie zitten al achter de decoder, maar de samenvattingen van Studio Sport verhuizen in het Murdoch-tijdperk naar alle waarschijnlijkheid naar de late zondagavond, het tijdstip waarop werkende mensen doorgaans naar bed gaan.

 

Vorig jaar had ik een abonnement op Eredivisie Live en al na een paar weken begonnen de live-wedstrijden me danig de keel uit te hangen. Ik ben een voetbaldier, maar de wedstrijden waren vaak gewoon niet boeiend genoeg.

Bovendien zag ik te veel. Maandag en vrijdag keken we naar Voetbal International, dinsdag en woensdag hele wedstrijden van de Champions Leaque, donderdags Europa League en dan begon op vrijdag en de rest van het weekend weer de vaderlandse eredivisie.

Die overkill in combinatie met de nadruk op resultaatgerichte partijtjes in de eerste helft van de Europese competities, hebben mij tot het inzicht gebracht dat voetbal eigenlijk niet de volle rit van negentig minuten valt uit te zitten.

Het magische tijdstip
Murdoch moet doen wat hij niet laten kan, maar hij moet wel afblijven van de wekelijkse samenvattingen om 19.00 uur. Mijn leven lang staat de zondag in het teken van dat magische tijdstip.

Het ritme van de dag is daar volledig op ingesteld. Wil de ochtend nog wel eens heengaan met een algehele, huiselijke zorgeloosheid, na Buitenhof. Maar als eenmaal de vijf in de klok zit en de borrel wordt ingeschonken, gaat het ineens hard.

Rond kwart over zes bellen we Tong Ah, de Chinees in Overveen, bestellen de Peking Eend met Chinese groenten – zodra ik door de telefoon die bestelling doorgeef, gniffelt de vrouw aan de andere kant, alsof ze wil zeggen: ‘Heb je meneer Peking Eend weer’. De timing wil wel eens te wensen overlaten, maar vaak zitten we toch redelijk op tijd met ons dampende bordje op schoot naar die kop van Tom Egbers te kijken en de samenvatting van NEC-De Graafschap en wat dies meer zij.

Als dat allemaal zou wegvallen, ja, dan wat? Nu al kunnen voetballoze weekends mij tot lichte wanhoop drijven, want hoe vul ik die plotseling vrijgekomen zeeën van tijd in hemelsnaam?

Het zal een andere zondag worden, vrees ik. Een ander leven.