Spring naar de content

Nee, ik krijg géén liefdesbaby

“Wanneer wordt jullie liefdesbaby nou precies verwacht?”, vroeg een vriendin laatst. Aangezien ik zwanger ben, vermoedde ik dat ze het over die specifieke baby had, die ene die vastzit in mijn buik. Maar dat merkwaardige woord bleef hangen. Liefdesbaby.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sanne Rooseboom

Deze vriendin is namelijk de zoveelste die op die manier refereert aan mijn toekomstige kind. What the fuck is een liefdesbaby? Vergeef me de volgende melodramatische, Bouquetreeks-klinkende vraag, maar horen niet alle baby’s uit liefde te ontstaan? Zijn er haatbaby’s? Sleurbaby’s?

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een uitgebreide en extreem diepgaande internetzoektocht bracht me tot de schokkende waarheid.

Roddelblad
De liefdesbaby is een term die in de jaren zeventig door roddelblad Privé is bedacht om het buitenechtelijke kind wat liever te benaderen. De vriendelijke versie van de bastaard: de originele liefdesbaby wordt geboren uit een affaire. De term is inmiddels zo vervlakt en misbruikt, dat Privé hem zelf niet vaak meer gebruikt. Even heeft de Telegraaf geprobeerd de term lustbaby ervoor in de plaats te krijgen, maar dat is gelukkig niet aangeslagen. Een lustbaby klinkt net zo erg als een pornolammetje. Beide bestaan niet in het echt.

Volgens woordenboekwebsite woorden.org is een liefdesbaby een baby van een vrouw die houdt van de verwekker, maar er niet mee is getrouwd. Een zin die vele mooie scenario’s met zich meedraagt. Maar ik hou van de verwekker én ben ermee getrouwd. We zijn niet beroemd of uit elkaar geweest, dit is geen kortstondige affaire. Het is een intens braaf binnen het huwelijk gecreëerde baby. En ook als dat niet zo was, dan was het een braaf binnen een monogame relatie gecreëerde baby. Geen lekker ouderwets bastaardje.

A-typische relatie
Man is een heel stuk ouder dan ik, dat wel. Hij begon ooit als mijn baas, al heb ik hem van die taak lang geleden ontslagen. En de baby is een nakomertje met een halfzus en broer die meer dan tien jaar ouder zijn. Dat soort dingen doen het ‘m. Dat is waarom vriendinnen met volstrekt gewilde, met liefde verwekte baby’s de term nooit horen, terwijl ik er regelmatig tegenop bots. Een liefdesbaby is een baby geworden die ontstaat in een enigszins a-typische relatie waar als kers op de taart ook nog een baby uit ontstaat. Krantenberichten die de term gebruiken, doen dat steevast in gevallen van afwijkende relaties. De voorbeelden die ik vond gaan allemaal over beroemdheden, maar dat is omdat niemand bericht over de baby van de buren. Ook niet als die verwekt is uit drie passionele affaires met verschillende postbezorgers.

We hebben de liefdesbaby door het leeftijdsverschil (bijvoorbeeld onterechte geruchten over Sean Penn en Scarlett Johansson ), de liefdesbaby na de scheiding (Boris Becker), de liefdesbaby van je ex (Amy Winehouse), de liefdesbaby uit de one night stand (de nooit geloofde verhalen over Justin Bieber).

En niet alleen roddelbladen en sites vinden het een lekker woord, zelfs NRC gebruikt het met smaak. En nog wel voor een baby die binnen het behoorlijk normale huwelijk van twee leeftijdsgenoten (Penélope Cruz en Javier Bardem) is geboren. Deze liefdesbaby heet vermoedelijk alleen maar zo omdat de ouders beroemd zijn en een beetje op leeftijd.

De term is zelden gemeen bedoeld, maar slaat bijna altijd de plank mis. Óf alle baby’s zijn liefdesbaby’s of geen enkele. Ik stem voor dat tweede, het is simpelweg een stom woord. Het klinkt suf, roddelachtig en leeg. Net als liefdesnestje of tortelduif.

Daartegenover staat dat voor wie er aan wil vasthouden er een wereld aan mogelijkheden opengaat. We kunnen kaartjes laten drukken voor elke gelegenheidsbaby en er rijk mee worden. Iedere baby een eigen rompertje met zijn of haar categorie. ‘Ik ben mama’s perongelukbaby’, ‘Hoe gaat het met de geplandezondagavondsexnastudiosport-baby?’, ‘Gefeliciteerd met de nadezegaanwescheidenmaarnuheeftpucktenminsteeenbroertje-baby!’, ‘Vanmorgen is geboren, mijn achbeterzalhetwelnietwordenmnfamiliemaghemtenminsteeniknaderde35-baby. Ze heet Floortje.’