Spring naar de content

Zelfs de librisjury wil geen papier meer lezen

De boekhandelketen Libris heeft het op papier gedrukte boek nu ook officieel dood verklaard. Op de (overigens weinig bezochte) Facebookpagina van de Libris Literatuurprijs verscheen deze week het bericht dat de juryleden van de Librisprijs voor het jaar 2013 op vakantie zijn. En niet met een stapel boeken zoals je dat van zo’n eerbiedwaardig gezelschap zou verwachten, maar met de e-reader!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marinus Kirchjunger

Als u dus op een Frans of Italiaans terras een wat oudere dame ziet turen naar haar ereader dan kan dat zomaar Clairy Polak zijn die bezig is het najaarsaanbod aan Nederlandse literatuur te lezen, want Clairy is de voorzitter van de jury. En die oudere heer die wat onwennig met zijn touchscreen frummelt, is dat niet Jan Donkers? Want de oude muziekjournalist zit ook in de jury.

Nou zal dat van Jan Donkers niet verbazen want die is Amerikanoloog en daarginds is bijna iedereen al overgestapt op digitaal lezen, tot vreugde van vooral Amazon. Dat maakte trouwens deze week bekend dat het in Engeland nu al meer digitale dan gedrukte boeken verkoopt. Kom daar in Nederland eens om: hier is het aandeel van het e-book amper 4 procent, vooral omdat uitgevers weigeren om voldoende aanbod op de markt te brengen.

Voorspellende gave
Je zal maar Librisboekhandelaar in, pak ‘m beet, Gouda zijn: dan kijk je toch lelijk op van de verklaring van de Librisjury. Want als die al kiest voor het gemak van digitaal lezen dan zal de lezer die zich graag laat leiden door het erudiete oordeel van het zorgvuldig bijeengezochte gezelschap literatoren, waarschijnlijk snel volgen. Je hoeft geen grote voorspellende gaven te hebben om te kunnen zien dat die shake-out voor de boekhandels er snel gaat komen. En vervolgens ook voor de antiquaren.

Die waren het afgelopen weekend weer eens met zijn allen bij elkaar op de grootste boekenmarkt van Europa, in Deventer. Het was er toch nog behoorlijk druk en vanachter mijn kraampje heb ik eerlijk gezegd niemand met een e-reader voorbij zien komen. Wel met rolkoffers, rugzakken en plastic tassen met boeken die vervolgens met de trein naar huis zijn gesleept. Dan heeft de digitale lezer het toch een stuk makkelijker. Die zit in zijn tuin en bestelt het boek op het internet.

De Amsterdamse hoogleraar Lisa Kuitert, ook lid van de Librisjury, hoort daar nog niet bij: nog op 2 augustus verscheen op haar Twitteraccount de mededeling dat zij vooralsnog kiest voor het papieren boek. Het zal bij het begin van haar vakantie geweest zijn dat ze die tweet de wereld instuurde. Waarna ze de enorme stapel boeken in de kofferbak van haar auto is gaan laden. Mevrouw Kuitert is dan ook boekwetenschapper. Als zelfs die beroepsgroep digitaal gaat lezen, sluit ik per omgaande de deuren van mijn kleine antiquariaat.

Marinus Kirchjunger is boekhandelaar in een middelgrote stad in Nederland en schrijft over de liefde voor (e)boeken.