Spring naar de content

Hoe God 240 miljoen verdiende in één dag

Vorige week was daar de 440 miljoen verlies in drie kwartier van de Amerikaanse marketmaker Knight Capital. Inmiddels beginnen de reconstructies van wat er gebeurde serieuze vormen aan te nemen. Dan heb ik het niet over de fouten in de software, ik heb het over de manier waarop Knight overeind werd ‘geholpen’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

En weer zijn het de bankiers van God, die van Goldman Sachs dus, die een slaatje weten te slaan uit andermans ellende. Toen die ellende vorige week uitbrak omdat de computer van Knight maar orders bleef uitspugen, had het bedrijf op enig moment voor ruim zeven miljard aan aandelen in portefeuille die daar helemaal niet hoorden te zijn. Hiervoor had Knight veel te weinig eigen vermogen De beursautoriteiten zouden het bedrijf ogenblikkelijk opknopen als dat nieuws naar buiten kwam.

Toen de computer na drie kwartier het zwijgen werd opgelegd begon een operatie om nog dezelfde beursdag die zeven miljard kwijt te raken door de aandelen te verkopen. Dat lukte maar ten dele, bij het slot van de beurs stond er nog altijd voor 4,6 miljard. Op het deel dat tijdig werd verkocht werd 200 miljoen verlies geleden.

Maar ook met die 4,6 miljard zou Knight de volgende beursdag niet halen, ze waren zwaar in overtreding. Dan kun je alleen nog bidden en zowaar het wonder gebeurde: God verscheen in de vorm van zijn eigen bankiers: Goldman Sachs. Die bleken bereid overnight die posities van 4,6 miljard over te nemen met een korting van ruwweg 5%. Om precies te zijn een korting van 240 miljoen. Goldman Sachs is een paar maten groter dan Knight en kon die 4,6 miljard (minus 240 miljoen) er best even bij hebben. Zou Goldman in staat zijn die positie op een ordentelijke manier af te bouwen in – stel – een paar dagen en de beurs daalde in die tijd niet echt – dan was er 240 miljoen verdiend. En de kans dat de beurs in twee dagen tijd met vijf procent zou dalen was niet groot. En dat gebeurde ook niet, de beurs steeg zelfs.

En zo moet het ongeveer gegaan zijn, aldus de reconstructie. Knight maakte zelf 200 miljoen liquidatieverlies. Daarbovenop kwam de 240 miljoen die de ‘hulp’ van Goldman Sachs kostte om van het restant van de positie af te komen. Met die 440 miljoen kocht Knight tijd om vervolgens dat geld te vinden. In elk geval waren de risico’s nu weg. Maar het gat bleef. Het lukte, andere partijen verstrekten een op termijn in aandelen om te zetten lening. Uiteraard tegen cut throat-condities. En nu likken de aandeelhouders van Knight hun wonden. Hun verlies zit niet in die 400 miljoen die vaporiseerde.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Onderwerpen