Spring naar de content

Moeder Natuur gaat de wereldeconomie een flink lesje leren

Vrijdag werd bekend dat de eerste verschijnselen van El Niño zijn gesignaleerd, een de laatste decennia vaker voorkomend natuurverschijnsel met voor de wereld grote gevolgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Hoewel dit jaar niet onverwacht, komt het ‘kerstkind’ nu – qua timing – wel heel ongelukkig op aarde. Moeder Natuur houdt flink huis. Nog elke dag nemen de gevolgen van de enorme droogte in de Verenigde Staten toe. Het heeft daar maandenlang niet geregend in precies die gebieden waar een groot deel van de wereldvoedselproductie in de vorm van graan, mais en soja plaatsvindt. Zou het daar nu nog gaan regenen, dan komt het te laat. Inmiddels stijgen de prijzen van deze landbouwgrondstoffen met tientallen procenten. Dat is voor het rijke westen nog te doen. In arme landen, waar het gezinsinkomen vaak voor meer dan twee derde aan voedsel wordt besteed, is het echter een regelrechte ramp. Vaak mondt dat uit in oproer en revolutie, zoals twee jaar terug in Noord Afrika.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bij al dit onheil voegt zich nu ook El Niño. Het fenomeen zal er waarschijnlijk voor zorgen dat nu ook de oogsten in Azië en Australië mislukken. Als El Niño zich voordoet gaat dat gepaard met extreme droogte juist in die werelddelen. Opgeteld bij wat zich in Noord-Amerika al afspeelt – terwijl ook in Rusland productieverwachtingen recent werden bijgesteld – betekent dit een sterk gedaalde voedselproductie in zo ongeveer de hele wereld.

Ach, we hebben al een landencrisis. En een bankencrisis. Met een voedselcrisis is het plaatje wel ongeveer compleet. Met de nadruk op ‘ongeveer’ want als belegger sluit ik een authentieke Black Swan natuurlijk ook niet uit.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

Onderwerpen