Spring naar de content

UPDATE: Hoe veel kan er nog af bij Facebook? Best veel.

Donderdag loopt de zogenaamde lockup-periode af voor een nogal groot aantal Facebook-werknemers en anderen die al voor de beursgang in aandelen werden betaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Het is bij een beursgang heel normaal om met aandeelhouders die nauw bij de onderneming zijn betrokken af te spreken dat ze aandelen niet direct maar – bijvoorbeeld – pas na drie maanden mogen verkopen. Of nog later. Bij Facebook gebeurde dat ook en de eerste lockup-periode is nu achter de rug, in de praktijk kan vanaf vandaag en in de komende maanden een tsunami van 1,6 miljard aandelen worden verkocht.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Op een normale beursdag worden er enkele tientallen miljoenen aandelen van Facebook verhandeld. U kunt zich dus wel voorstellen wat er gebeurt als al die aandeelhouders die de afgelopen tijd de waarde van hun aandelen zagen vallen van een top van 45 dollar naar een bodem ergens rond de 20 dollar in paniek raken. Ze zagen hun papieren vermogen ongeveer halveren zonder dat ze dat verlies konden beperken, ze mochten niet verkopen.

Ik weet hoe het voelt, ik heb het zelf ook wel eens meegemaakt toen ik mijn belang in een bedrijf aan een beursgenoteerde onderneming verkocht en me voor een deel in aandelen liet betalen.

Nu het niet langer een papieren belang in Facebook hoeft te zijn is het de vraag waar de bodem ligt. Als de sodeju alles verkopen, dan weet je zeker wat je hebt en kun je misschien nog net dat jacht kopen. Of dat grote huis. Of op je 26ste met pensioen. Of dat volgend jaar nog lukt als je die aandelen dan nog hebt, dat is maar zeer de vraag. Maar misschien stijgt Facebook wel weer. Dan had je een groter jacht kunnen kopen. Of wel twee. Een huis aan zowel de Oost- als de Westkust. Central Park?

UPDATE: Inmiddels is de donderdag-handelsdag achter de rug.. Gemiddeld werden er de afgelopen tien dagen per dag 36,5 miljoen aandelen Facebook verhandeld. Dat aantal ging donderdag al binnen een half uur (!) over de toonbank, aan het eind van de dag stond de teller op een kleine 153 miljoen. De koers noteerde tijdens de dag 6 tot 7 procent lager, onder de 20 dollar. De all time low van 19,82 dollar (2 augustus j.l.) sneuvelde, 19,69 dollar is de nieuwe laagste stand. Donderdag verviel de lockup op ruim 270 miljoen aandelen., de komende weken volgt er nog veel meer. Voor de liefhebbers: kijk hier voor realtime koersinformatie.

Het zijn duivelse dilemma’s en honderden aandeelhouders zitten er deze week mee. En met de wetenschap dat ze het feestje voor zichzelf kunnen verpesten als ze allemaal tegelijk hetzelfde doen: verkopen. Dan kan er zomaar nog eens de helft van de prijs af.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———-
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Onderwerpen