Spring naar de content

Een half miljoen mensen, is dat veel?

De werkloosheid in Nederland blijft stijgen. Inmiddels zitten meer dan een half miljoen mensen zonder baan. Dat is behoorlijk veel. Maar hoeveel eigenlijk? En wat kun je met een half miljoen mensen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisette Wouters

Van Den Helder tot Milaan
De gemiddelde Nederlander meet 1.75 meter (CBS, 2006). Als alle werklozen in een lint achter elkaar zouden liggen zouden ze van Den Helder tot de Italiaanse modestad Milaan strekken. Ze zouden Milaan zelfs net voorbij gaan, want er zijn 48.000 meer mannen dan vrouwen werkloos – en mannen zijn gemiddeld langer.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Volle bak

Om alle stoeltjes van de Amsterdam ArenA volledig te bezetten zijn 52.960 mensen nodig. Alle werklozen kunnen ’s lands grootste voetbalstadion ruim 9,5 maal vullen.

Een sterk leger
Als een half miljoen mensen morgen in het leger zouden treden, zou Nederland er flink wat versterking bij krijgen. Het leger, dat nu uit 52.500 mensen bestaat, zou bijna tien keer zo groot worden. Dat zou ons leger net iets groter maken dan dat van de Verenigde Staten, maar nog altijd slechts de helft van het Noord-Koreaanse leger.

 

Nieuwe stad
Als alle werklozen van Nederland samen in een stad zouden gaan wonen, zou dat een stad worden ter grootte van Den Haag. Het grootste dorp van Nederland telt iets meer dan 500.000 inwoners.

MedaillejachtOp zoek naar meer Olympische medailles zou Nederland de werklozen kunnen inzetten om een nieuwe sport te leren. Laten we curling nemen. Deze ‘sport’ wordt wereldwijd door slechts anderhalf miljoen mensen beoefend. Nederland zou dus meteen een kwart van alle curlers leveren, succes vrijwel gegarandeerd.

514 treinstellen

Van de Regiorunner, de grootste trein die de NS tot zijn beschikking heeft, zijn er maar liefst 514 nodig om een half miljoen mensen van A naar B te krijgen. Inclusief klapstoeltjes en staanplaatsen biedt deze trein plaats aan 973 mensen per trein.

 

Lowlands
Het populairste festival van Nederland is jaarlijks binnen enkele uren uitverkocht. De 55.000 tickets vliegen over de toonbank. Wanneer alle werklozen van Nederland een bezoek zouden brengen aan Lowlands zou dat liefst negen extra edities vragen.

Acht zetels erbij
Deze grote groep werkzoekenden is electoraal bijzonder interessant, in 2010 zouden ze, met de kiesdeler van 62.773, goed zijn geweest voor acht zetels. We raden de partijen aan extra te adverteren tussen de vacatures.

 

 

 

Honderden Titanics vol
Was de Titanic echt onzinkbaar geweest, dan had hij maar liefst 230 keer op en neer moeten varen om een half miljoen mensen van de ene naar de andere kust te vervoeren. Van het grootste cruiseschip van dit moment, de Oasis of the Seas, zijn er 59 nodig om deze groep mensen te verplaatsen. Om een idee te geven hoe groot dit schip is, een video: