Spring naar de content

Komt Sinterklaas in het eerste kabinet-Roemer?

We moeten maar eens serieus rekening gaan houden met een kabinet waarin de SP zitting heeft. Dat roept meteen de vraag op: heeft Emile Roemer ministeriabele volgers? Wij zetten ze op een rijtje, de kanshebbers én de outsiders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Traa

DE KANSHEBBERS

Jan de Wit (Veiligheid en Justitie)
Waar menige SP’er in zijn uiterlijke verschijning volledig voldoet aan het beeld dat we, tja, nu eenmaal van SP’ers hebben, zien we Jan de Wit (anno 1945) steevast in een onberispelijk pak. Hij houdt, vast ook als enige in zijn fractie, van Middeleeuwse muziek. De Wit was advocaat in Heerlen, zat daar al in 1982 in de gemeenteraad, kwam in 1995 naar de Eerste en in 1998 naar de Tweede Kamer. Hij werd beloond met het voorzitterschap van de parlementaire enquêtecommissie Financieel Stelsel. In de fractie is hij woordvoerder Justitie. Dat kan hij straks prima vanuit Vak K gaan doen.

Renske Leijten (Volksgezondheid)
Als Renske Leijten praat, horen we de schelle en opgefokte dictie van Agnes Kant. Ook Leijten doet de zorg, en net als Kant kunnen we haar zelden betrappen op een gebrek aan inzicht. Leijten komt voort uit de jongerenbeweging van de SP. In Pauw & Witteman probeerde ze te vergoeilijken dat op een weblog van die beweging een afbeelding van Mao te zien was, wat haar prompt op een publieke schrobbering van Jan Marijnissen kwam te staan. Wie desondanks nog steeds hoog in de boom zit bij de SP, dichten we zeker verdere promotiekansen toe.

Harry van Bommel (Buitenlandse Zaken)
Bevlogen en deskundig buitenlandwoordvoerder van de SP-fractie, die zich ook buiten de Kamer graag laat horen. Soms net iets té graag. In 2009 liep hij mee in een demonstratie waarbij ‘Hamas, joden aan het gas!’ werd geroepen, maar dat had hij naar eigen zeggen niet gehoord. Sinds 2009 is er in de Iraaks/Koerdische stad Rezgari een Harry van Bommel-plantsoen, uit waardering voor zijn inspanningen om wapenhandelaar Frans van Anraat veroordeeld te krijgen. In Jordanië weten ze ook nog wie Harry van Bommel is: daar werd hij berispt omdat hij een ambassademedewerkster had betast. Een oud-medewerker noemde Van Bommel een ‘mannelijke nymfomaan’. Maar ook mannelijke nymfomanen kunnen het ver schoppen.

Jasper van Dijk (Onderwijs)
In Jasper van Dijk heeft de SP een onverstoorbare en eloquente onderwijsspecialist, die ooit in Den Haag begon als medewerker van Harry van Bommel. Van Dijk doet trouwens ook defensie, maar dat komt vooral neer op hard ‘nee’-roepen wanneer die dekselse JSF er toch weer dreigt te komen. De enige faux pas waarop we Van Dijk tot dusver hebben kunnen betrappen waren zijn Kamervragen over de keuze van de kandidaten voor het meest recente Nationaal Songfestival.

Ronald van Raak (Binnenlandse Zaken)
Historicus en filosoof Ronald van Raak promoveerde op het conservatisme in Nederland en heeft een kloeke lijst publicaties in zijn cv staan. Het is dan ook niet zo gek dat Van Raak, zoon van een vrachtwagenchauffeur, directeur werd van het wetenschappelijk bureau van de SP. Hij zat al in de Eerste Kamer en maakt sinds 2001 deel uit van het partijbestuur. Nu is hij woordvoerder binnenlandse zaken in de Tweede Kamer. Het lijkt ons dat zijn ambitie daar niet eindigt en dat we hem te zijner tijd in het eerste kabinet-Roemer terugzien.

Hans-Martin Don (Sociale Zaken)
Nee, die kent u vast niet. Hans-Martin Don was tot van 2006 tot 2010 SP-wethouder in Eindhoven. Daar moest hij als collegelid de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) invoeren waar hij als SP’er op tegen was. Dat deed hij op een manier die hem lof van vriend en vijand – tot de VVD aan toe – opleverde. Energiek, daadkrachtig, luisterend, sociaal: ze missen hem in Eindhoven. Inmiddels is Don directeur van het Leger des Heils in Brabant en Limburg. Als de SP het aandurft buiten de eigen Kamerfractie te zoeken naar een staatssecretaris, dan staat Don zeker op de lijst.

DE OUTSIDERS

Agnes Kant (Volksgezondheid)
Voormalig fractievoorzitter (2008-2010). Viel door de mand als opvolger van Jan Marijnissen en werd na de voor de SP rampzalig verlopen gemeenteraadsverkiezingen van 2010 afgeserveerd. Haar kennis van en grote betrokkenheid bij de zorgsector zijn echter nooit betwijfeld. Een kabinetspost zou voor Kant een prachtige rehabilitatie zijn. Daarvoor wil ze best terugkomen op haar woorden dat ze nooit meer naar het Binnenhof zal terugkeren.

 

Marcel van Dam (Volkshuisvesting)
De voormalige PvdA-prominent en VARA-voorzitter, die sinds 2006 SP stemt, was op voornoemd departement al eens staatssecretaris (1973-1977) en minister (1981-1982). Dat Van Dam inmiddels 74 is wordt méér dan gecompenseerd door de omstandigheid dat hij sinds 2000 extra veel affectie heeft met volkshuisvesting. In dat jaar immers kocht hij voor ruim 1,7 miljoen euro een landgoed van ruim tachtigduizend vierkante meter in het rustieke Hulshorst. Zijn voormalige partijgenoot Jan Schaefer zei het altijd al: “In geouwehoer kun je niet wonen”.

 

Stefan de Walle (Financiën)
Acteur en SP-sympathisant, bij het grote publiek bekend door zijn rol als zoon Kees in de tv-serie Flodder en… omdat hij in 2011 Bram van der Vlugt opvolgde als vertolker van Sinterklaas. Wie zoveel ervaring heeft met vrijgevigheid, kan natuurlijk ook heel goed namens de SP het deksel van ’s rijks schatkist schroeven.

 

Bob Fosko (Cultuur)
Huiszanger van de SP, grossierde als heetgebakerde blikvanger van de Raggende Manne in teksten van het kaliber “Zal ik jou eens effe lekker in je bek schijten?”. Tevens bekend als commerciële voice-over (“Vier uur. Cup-a-Soup. Dat zouden meer mensen moeten doen!”). Stel u een bewindspersoon voor met dergelijk vocabulaire. Verfrissend, toch?

 

Adam Curry (Economische Zaken)
Veronica-boegbeeld uit de jaren tachtig, prijkte een decennium later als internetmiljonair een tijdje in de Quote 500 en werd in 2004 SP-lid. Is bovendien van bijna dezelfde leeftijd als Emile Roemer, die hij zodoende vast wel kan overhalen om eindelijk eens afscheid te nemen van zijn stationskapper.

 

Gretta Duisenberg (Buitenlandse Zaken)
Haar in 2005 overleden man was in de jaren zeventig minister van Financiën in het kabinet-Den Uyl, de meest pro-Israëlische regeringscoalitie uit onze geschiedenis. De pro-Palestijnse Gretta zou dat namens de SP helemaal kunnen rechttrekken.

 

 

Anja Meulenbelt (Emancipatiezaken)
Ex-SP-senator, tevens laatste nabestaande – samen met Hedy d’Ancona – van de Tweede Feministische Golf. Doet nog altijd veel hoogopgeleide mannen van boven de zeventig aan hun tweede echtgenote denken en zou derhalve heel goed kunnen fungeren als de vleesgeworden geheugentrainer van het kabinet-Roemer.

Onderwerpen