Spring naar de content

Kunt u mijn biefstuk even printen?

Een paar dagen geleden werd bekend dat Peter Thiel via zijn biotechfonds Breakout Labs 350.000 dollar stopt in Modern Meadow. Thiel is een van oorsprong Duitse maar inmiddels in de Verenigde Staten actieve belegger die met investeringen in PayPal en Facebook een nogal gelukkige hand heeft gehad die hem meer een miljard dollar waard maakte. Die 350.000 is voor Thiel een paar dagen rente maar voor Modern Meadow een hele hoop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Waarom doet Thiel dat? We zijn in de medische wereld al voorbij de puur experimentele fase waarin met stamcellen weefsel en organen worden terug gekweekt. Ook zijn er technieken om dat in de juiste vorm te doen, met een biologische variant op de mal, die afbreekbaar is als het weefsel zich daarin heeft vermeerderd. Resultaat: een prachtig hart, lever of nier, niet van nieuw te onderscheiden.

Een andere techniek, het 3D-printen, maakt het nu al mogelijk om allerlei producten vanuit door de klant opgegeven specificaties driedimensionaal te printen. Grote kans dat uw tandarts – of zijn tandtechnieker – dat nu ook al met kronen doet.

Modern Meadow experimenteert met de combinatie van beide technieken. Het doel: vlees voor consumptie produceren, zonder dat we daar nog kippen, koeien, varkens – en weet ik veel welke beesten u allemaal eet – voor nodig hebben. Dat scheelt enorme hoeveelheden voer, water, milieuvervuiling en inbreuken op het welzijn van dieren. Daar kan niemand op tegen zijn. Het is een kwestie van tijd tot u in een restaurant de vraag zoals vervat in de de kop van dit artikel gewoon stelt. U laat uw biefstuk printen. U kunt dan ook lengte, breedte en dikte opgeven. En op welk dier het moet lijken.

Zoals het er nu uitziet komt het er eerder van dan captain Kirk aan boord van de Enterprise op Thanksgiving in het jaar 2266 had verwacht. Die was toen ernstig teleurgesteld in de kwaliteit van de synthetische gehakt die zijn bemanning op die feestdag moest eten.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Onderwerpen