Spring naar de content

Plasterk: stel wettelijk maximum aan duur kabinetsformaties

PvdA-prominent Ronald Plasterk wil dat er een wet komt die regelt dat kabinetsformaties niet langer mogen duren dan zes weken. Ook is hij bang voor PVV-toestanden als de SP gaat meeregeren. Dat zegt Plasterk in het septembernummer van HP/De Tijd, dat woensdag in de winkels ligt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Langdurige kabinetsformaties zijn volgens Plasterk “slecht voor de reputatie van de politiek”. Landelijke politici zouden daarom een voorbeeld moeten nemen aan hun lokale collega’s. “De Gemeentewet schrijft voor dat formaties in de lokale politiek zes weken mogen duren en altijd komen partijen er binnen die termijn met elkaar uit. Waarom zouden we voor de landelijke politiek niet een vergelijkbare afspraak maken?”

Plasterk: ‘Landelijke politici zouden een voorbeeld moeten nemen aan hun lokale collega’s’

Plasterk, nummer drie op PvdA-kandidatenlijst, zegt het ook nog steeds “voor ‘mogelijk” te houden dat Diederik Samsom na 12 september premier wordt. Hij voorziet problemen als het ambt zou toevallen aan SP-leider Emile Roemer. “Dan mag ik hopen dat het Nederland niet vergaat als Boxmeer, het Brabantse dorp waar Roemer wethouder Financiën werd, waarna het binnen twee jaar de artikel 12-status kreeg, dus feitelijk failliet was.”

Ook denkt Plasterk dat Roemer in de problemen kan komen als hij concessies moet doen inzake de AOW-leeftijd, de begrotingsdiscipline en de redding van de euro en hij die concessies vervolgens moet verdedigen tegenover zijn achterban. “Dat is iets waar een partij als de PVV in zekere zin ook last van heeft gekregen toen ze meeregeerde, en je ziet waartoe dat heeft geleid.”