Spring naar de content

Waarom houdt niemand meer van De Telegraaf?

Lezers van De Telegraaf stemmen al jaren met hun voeten, in steeds grotere aantallen nemen ze afscheid van de Wakkerste Krant van Nederland. Als het gaat om de trend staat De Telegraaf daarin niet alleen, incidenteel wil er nog wel eens een krant kortstondig groeien. Maar kijk je naar een wat langere periode dan is de trend onmiskenbaar dalend. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Toch wordt de krant, met sinds jaar en dag de grootste marktpositie, het hardst geraakt en er is geen enkel teken dat het einde in zicht is. Als u wat meer achtergrond bij de dagbladenproblematiek wilt, kijk hier.

Het beleid van De Telegraaf is nogal zwalkend, er werd en wordt veel geprobeerd – om niet te zeggen: met geld gesmeten. En van al die nieuwe ontwikkelingen kun je er maar weinig succesvol noemen, daar schreef ik eerder al eens over.

De kop van dit stuk heeft dan ook niet alleen betrekking op de in steeds grotere getale weglopende lezers en kopers van De Telegraaf – om van adverteerders maar niet te spreken. Ik wil het hier vooral hebben over de financiële kant van de Telegraaf Media Groep (TMG).

Precies vijf jaar geleden noteerde het aandeel rond de 25 euro, op 24 augustus 2008 zelfs 25,50. Dinsdag was daar nog 7,50 van over. Drie weken geleden stond het aandeel nog op 9,10 euro.

Vorige week kwam TMG met het halfjaarbericht. Bovenop het afkalvende abonneebestand kwam een instortende advertentiemarkt. En de jongste hoop – het voor tientallen miljoenen overgenomen sociale netwerk Hyves – maakt ook zwaar water. Alle ronkende berichten bij de overname ten spijt maakt Hyves inmiddels gewoon verlies. Dat verbaast geen enkele kenner, gezien de opkomst van het veel sexyer Facebook.

Om het allemaal nog erger te maken is er een opstandige grootaandeelhouder – Cyrte – die zijn verliezen al maar ziet oplopen. Cyrte, die onder meer een deel van het vermogen van John de Mol belegt, heeft twintig procent en ziet graag dat De Telegraaf zich meer in papier verbreedt, liever dan digitaal. Ook de hoofdredactie is het niet eens met de koers van de hoofddirectie.

Al dat gedoe en vooral de al maar eroderende beurskoers komt op een moment dat een andere grotere speler in dagbladenland, Wegener, te koop staat. Een uitgelezen kans voor TMG om daar wat krenten uit te pakken voor zover de NMA dat toestaat. Maar wie zou dat eens moeten betalen? Bij deze beurskoers is een emissie uitgesloten. En banken zullen ook niet staan te springen.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.