Spring naar de content

Wie zegt dat CD’s niet verkopen?

Het is een oud adagium dat je boeven met boeven moet vangen. Ook is het een gegeven dat alleen sentimentele digibeten nog CD’s kopen. In Duitsland is inmiddels bewezen hoe succesvol je kunt zijn als je aan beide voornoemde uitgangspunten niet te zwaar tilt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Een paar jaar geleden besloot een door de wol geverfde maar desondanks ontslagen bankfunctionaris in Zwitserland al zijn schepen achter zich te verbranden en al doende zijn oudedagsvoorziening veilig te stellen. Sinds hij tot dat besluit kwam, heeft Duitsland meer dan 2,5 miljard geplukt van ogenschijnlijk keurige burgers die hun appeltjes voor de dorst – om niet te zeggen: hele boomgaarden – buiten bereik van de Duitse fiscus in het Alpenland stalden.

Heling
De teloorgang van het eeuwenoude bankgeheim, dat onder internationale druk al steeds verder erodeerde, viel prachtig samen met een op de markt aangeboden CD vol vertrouwelijke bankgegevens die de bovenbedoelde bankfunctionaris in een verloren moment wist te maken. Hij bood de CD voor een bedrag met zes nullen aan de Duitse fiscus aan die kennelijk immuun is voor de strafrechtelijke gevolgen van wat toch gewoon heling is. Je mag je kennelijk als boef gedragen als daarmee een boef gevangen wordt.

Tegen hoge bedragen koopt het Duitse ministerie van Financiën informatie over bankgegevens van haar inwoners.

Dat de Zwitserse justitie dat, althans publiek, ook inderdaad als heling aanmerkt zou een sterkere indruk maken als ze de daad bij het woord voegt en een internationaal arrestatiebevel uitvaardigt tegen, laten we zeggen, de Duitse minister van Financiën die immers leiding geeft aan een criminele organisatie. Zo ver is het nog niet gekomen en dat betreur ik zeer. Zo’n vette diplomatieke rel, en wel om die reden, is iets waar wij als eenvoudige belastingplichtigen toch gewoon recht op hebben?

CD’s met bankgegevens kopen
Vrijdag maakte de minister van Financiën van een Duitse deelstaat in het Handelsblatt bekend dat de teller op dit moment twee bedragen weergeeft. Enerzijds is er zo’n tien miljoen euro uitgegeven om die CD, maar ook de CD’s die andere wakkere bankmedewerkers inmiddels te koop aanboden, aan te schaffen. Die Duitse belastingambtenaren zijn dus echte veelplegers. Anderzijds is daar direct en indirect de eerder genoemde 2,5 miljard mee binnen gefietst. Indirect, omdat veel Duitsers spontaan tot inkeer zijn gekomen nu ze weten met welke moraliteit ze ook aan de kant van de ontvanger rekening moeten houden.

Ik haal als belegger regelmatig best aardige rendementen. Maar kansen om met 10 miljoen 2,5 miljard te verdienen: die heb ik nog niet zien langskomen.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.