Spring naar de content

Zwevende kiezers glippen Buma door de vingers

Het verkiezingspleit is nog lang niet beslecht. Er zijn nog vele twijfelaars over te halen. Voor wie de peilingen volgt lijkt het alsof de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen al zo’n beetje vast staat. Dat is echter helemaal niet waar. Uit een onderzoek van Kieskompas blijkt dat geen enkele partij zich al rijk mag rekenen; slechts 33,9 procent van de gebruikers die het kieskompas hebben ingevuld weet zeker op welke partij ze gaat stemmen op 12 september. De rest van de kiezers weet nog niet welke partij kan rekenen op hun stem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

De kiezers die nog niet weten op welke partij ze gaan stemmen vallen weer in twee groepen uiteen. Ongeveer een vijfde (20,9 procent) van de kiezers weet nog helemaal niet welke partij zal kiezen. 45,2 procent twijfelt nog tussen twee of meerdere partijen.

Opvallend is dat de partijen die het goed doen in de peilingen drie weken voor de verkiezingen de meest vastberaden kiezers hebben. Kiezers van VVD, SP en PVV blijken het meest standvastig. Deze partijen doen het dan ook erg goed in de peilingen.

Slechts 33,9 procent van de gebruikers van het kieskompas weet zeker op welke partij ze gaat stemmen

CDA-aanhang is het minst zeker
Kijken we naar de partijen waar de meeste zwevers zitten dan valt op dat met name het CDA het slecht doet. Slechts 15,4 procent van de mogelijke CDA-stemmers is nu al zeker van de stem. Voor de duidelijkheid; de VVD is hier koploper met 35,1 procent. Opvallend is dat twee jaar geleden 21,6 procent van de CDA-aanhang al zeker was van haar stem. Dit cijfer gecombineerd met de slechte peilingen lijkt Buma kansloos te maken in de race naar Het Torentje.

Ook voor de PvdA valt er nog genoeg te winnen. De partij staat er in de peilingen slecht voor – al lijkt Samsom de opwaartse lijn te hebben gevonden. Van de potentiële PvdA-stemmers is nu 20,4 procent van de kiezers zeker van hun stem. Dat is een kleine twee procent méér dan in dezelfde periode voor de verkiezingen in 2010, toen was 18,4 procent overtuigd van hun stem. De mensen díe dus naar Samsom cum suis neigen zijn zekerder dan ze twee jaar geleden waren.

Winnaars
Tevens komt naar voren dat de SP, PVV en vooral de VVD zich minder zorgen hoeven te maken. De partij van premier Rutte kan rekenen op de grootste basis. Zoals eerder vermeldt is 35,1 procent van de VVD-aanhangers al zeker wat ze gaan stemmen. Van achterban van Roemer is 28,4 procent al zeker en ook de PVV kan uitgaan van een goede uitslag; 26,7 procent weet zeker dat ze op de partij van Wilders gaat stemmen.

Al met al kan aan de vooravond van de campagne gezegd worden dat er nog veel te winnen en te verliezen is voor alle partijen, maar dat de SP, VVD en PVV uitzicht hebben op een goede uitslag. De komende week zal het spannend worden voor Samsom. Zal hij weten aan te klampen en kan hij meedoen met de grote jongens, of is hij een chasse patate. Voor het CDA van Buma lijkt een rol in het peloton het hoogst haalbare.

Zwevende kiezers drie weken voor de verkiezingen in 2010
Zwevende kiezers drie weken voor de verkiezingen in 2012