Spring naar de content

De martelgang van de geile man

Vorige week schreef ik waarom vrouwen altijd chagrijnig zijn als ze ongesteld moeten worden. Mannen hebben ook zoiets. Mannen worden chagrijnig als ze niet genoeg seks ‘krijgen’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Als u een man bent, denkt u nu: logisch. Als u een vrouw bent, denkt u wellicht: ja, dat vind ik nu ook zo lastig aan mannen! “There is no way my wife will ever be able to match my sex drive,” schrijft een man in een briljant seks-dagboek in New York Magazine van 6 augustus.

Een man heeft een vrouw nodig als hij geil is
Het is me al vaker opgevallen dat er een direct verband bestaat tussen het humeur van de man en zijn seksleven. Mannen uit vorige relaties hadden het ook. Mannen van vriendinnen blijken het ook te hebben. Eigenlijk had ik er nooit zo bij stil gestaan: het verband lijkt bijna te simpel om waar te zijn. Als je seks met hem hebt, is je partner vrolijk en verdraagzaam, geeft hij je complimenten en lacht hij om je. Als jullie geen seks hebben, wordt hij knorrig en steeds onverdraagzamer.

Als u een intelligente, zelfbewuste man bent, kunt u nu ook denken: nee hoor, zo ben ik niet, ik snap héus wel dat ze soms geen zin heeft, het is echt niet zo dat mijn humeur afhangt van hoeveel (of juist hoe weinig) seks ik heb, ik sta daarbóven. Als u een intelligente man bent en heel eerlijk, denkt u nu: nou vooruit, het is misschien wel een beetje zo.

Als u een intelligente vrouw bent, zult u er alles aan doen om uw man niet te vaak seks te ‘geven’ alleen maar om de reden dat hij anders de volgende dag (of meteen erna) chagrijnig of bozig is, want dat vindt u wel zo’n beetje de slechtste reden om te vrijen die u zich kunt bedenken. Hij dient er maar mee om te leren gaan. Ik bedoel: het is toch geen dier dat louter van lusten afhankelijk is?

Een vrouw heeft niet per se een man nodig
Nu is het heus niet zo dat wij vrouwen nooit zin hebben in of behoefte aan seks. Integendeel. Ook vrouwen denken aan seks, fantaseren over seks, flirten, zijn af en toe ineens opgewonden. Maar om de een of andere reden lijkt het toch alsof opwinding voor een vrouw op zichzelf het plezier is, en zij daarbij niet meteen iemand anders nodig heeft om de opwinding op te lossen. Ze kan dat zelf ook wel. Of gewoon ervan genieten zonder dat er iets gebeurt. Of ze wacht rustig af tot de mogelijkheid zich voordoet, óf ze zorgt dat ze zo snel mogelijk seks krijgt. Wat haar, als ze het wil, altijd wel lukt. Ze heeft haar seksualiteit en wat ermee gebeurt, zelf in de hand.

Of ze heeft géén zin, bijvoorbeeld omdat ze moe is of te hard heeft gewerkt. “Als ze gestresst, is het moeilijk om nog met haar te communiceren – ze is dan afstandelijk en licht geprikkeld. Ik ben in stress het tegenovergestelde – ik wil knuffelen en tussen haar borsten wroeten als een jong diertje,” schrijft de man even later in hetzelfde verhaal in New York Magazine.

Als een marteling
Ik vroeg aan een vriend van mij hoe hij dit ervaart. Hij dacht dat de stelling vooral gold voor mannen in een vaste relatie. Zij voelen zich namelijk ‘afhankelijk’ van hun vriendin. Hij zei: “Als je vrijgezel bent, kun je in theorie iedere dag een vrouw tegenkomen waarmee je seks zou kunnen hebben. Het gebeurt niet (altijd) maar de kansen zijn er. Als ik een vriendin heb, is er dus een vrouwenlijf in de buurt dat mij kan behagen, en alle andere vrouwenlijven zijn verboden. Maar dat ene vrouwenlijf gaat mij niet behagen als ík daar zin in heb, alleen als zij er zélf zin in heeft. Kortom: als man in een vaste relatie heb je geen zeggenschap meer over wanneer je seks hebt of hoe vaak.”
Blijkbaar is het voor een man een soort marteling om geil te zijn en een kutje door je huis te hebben lopen dat naar jouw inziens beschikbaar is, maar toch gewoon geen zin in je heeft.

Onderwerpen