Spring naar de content

Geheim CPB-bewijs: Samsom verslaat Rutte (in 2041)

Het viel ons op dat het CPB er zo nauwkeurig in slaagt om de toekomst te voorspellen. Wie immers kan vaststellen dat de VVD op basis van een plan dat het in drie weken van de zomervakantie van 2012 heeft opgesteld, in 2040 (!) een werkgelegenheidsgroei van precies 3,7 procent zal bereiken, die weet meer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Poorthuis

En waar meer te halen is, daar is HP/De Site om het op te pikken. Vraag niet hoe, maar geniet ervan. We hebben het achterhaald.

CPB-directeur Coen Teulings blijkt in een van de ritsvakken van zijn koffertje een sheet te hebben verstopt die diepgaand inzicht in de toekomst van politiek Nederland biedt. Ik kon het kleinood niet langer dan enkele seconden inzien, dus heb zelf even een vlugge kopie gemaakt. Maar vertrouw me, ik heb inzicht in die zaken.

Teulings’ mannen hebben door vernuftig rekenwerk kunnen becijferen wat over precies 28 jaar de leeftijden zijn van de politieke leiders van dit moment. Het zorgde, volgens goede bronnen, voor veel ophef op de CPB-burelen. Want zo bleek dat de vier premierskandidaten van dit moment nooit gezamenlijk de eindstreep zullen halen. Eindstreep als in: 2040, het jaartal tot waar zoals bekend alle CPB-berekeningen klaarheid kunnen bieden.

Als u even meekijkt (maar niet verder vertellen): Emile Roemer blijkt al iets voorbij 2030 de dan pensioengerechtigde leeftijd van 72 te hebben bereikt. En zoals een goede CPB-bron verklapte: we kunnen niet zeggen in welk Aziatisch land hij dan aanzit, maar wij weten met zekerheid dat hij dan niet meer in Den Haag werkzaam is. Ook – jawel, het hoge woord is eruit – Mark Rutte en Geert Wilders bereiken voor 2040 de dan pensioengerechtigde leeftijd, zo laten deze geheime CPB-berekeningen zien.

In Wilders’ leeftijdslijn constateert het CPB overigens in 2018-2019 nog een merkwaardige dip (zie grafiek), waarvan de oorzaak nog niet helemaal achterhaald is. “Maar ga ervan uit dat we dat volgend jaar achterhaald hebben,” zegt onze bron. “Zeker is dat Wilders in 2020 weer het mannetje is. Maar helaas, ook hij zal ruim voor 2040 met pensioen gaan.”

Een opmerkelijke lijn die kruist met Wilders dip is overigens die van de groei van de Europese Unie, merken wij op. Waar ze de komende jaren van rond 28 lidstaten zal uitgroeien tot bijna 41 in 2019 (en dit terzijde, maar exact dan heeft Diederik Samsom de leeftijd bereikt waar Geert Wilders vier jaar eerder was, maar daarover later meer), exact dan dus, daalt ook het aantal EU-landen. Om in 2040, zegt onze CPB-bron, precies bij 1 te eindigen. “We twijfelen nog of het België of Nederland is, dat laatste lid. Volgend jaar weten we meer.”

Enfin, terug naar de feiten. Rutte gaat het een paar jaar langer volhouden dan Wilders, maar in het zicht van de haven (2040!) zal ook hij sneuvelen. Dat overigens, vertellen onze bronnen, hoeven we niet letterlijk te nemen. “Hij wordt 83,7 jaar. Dat is te zeggen: bij modale groei zoals wij die nu inschatten.” Niet onbelangrijk, deze toevoeging, uiteraard, maar we kunnen het CPB vertrouwen.

Goed, en om dan nu maar ineens door te steken naar de conclusie van al dit gecijfer: het mag misschien al niet meer verbazen na het debat van afgelopen zondag, toen Diederik Samsom zo onverwacht goed presteerde, maar de PvdA-leider is de enige die 2040 nog in werkzame stand gaat halen. “Het was net op het randje,” zegt onze bron, “we hebben 0,3 procent moeten schuiven met de conjunctuurkwadrant, maar toen hadden we hem er ook daadwerkelijk in.”

Ik weet niet hoe u erover denkt, maar ik persoonlijk vind het een felicitatie voor het CPB waard.

En wat een vooruitzicht! Want wist u dat precies in 2040 de groei van de Chinese economie ook zijn zenit heeft bereikt en de zeespiegel tot op precies 3,7 centimeter na de toppen van onze dijken heeft bereikt?

/Haagsche Post is een rubriek van notities, geruchten en onbewezen theorieën uit de residentie.

________________
Volg HP/De Tijd ook op Twitter!