Spring naar de content

Van der Staaij – domme jongen

Jezus Christus zou zich omdraaien in zijn graf, schreef ik vorige week over de bijdrage van Van der Staaij aan het eerste NOS debat voor lijsttrekkers. Ik schreef dat omdat ik hem zo kleingeestig vond, onder andere omdat hij geen andere inspiratiebron in zijn leven of werk kon verzinnen dan de Bijbel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

Nu ben ik zelf geen christen maar ik heb wel sympathie voor verschillende geloven (niet alleen het christelijke) en ik deel sommige christelijke normen en waarden, evenals sommige islamitische en boeddhistische standpunten. Als je alle excessen en het extremistische eraf haalt, als je de bekrompen ouderwetse standpunten niet meerekent, blijven er waardevolle en handzame dingen over, en een houvast voor mensen die graag iets vasthebben. Ik geloof ook dat Jezus Christus best een goeie gast was, stel dat hij heeft bestaan, en dat hij een mooi, beschaafd plan had met mensen. Daarom kon ik me voorstellen dat, als Christus zelf zo iemand als Van der Staaij zou kunnen zien vanaf zijn wolkje, hij zich vast zou schamen. Dat dit ervan was gekomen zo lang na zijn dood! Dit kon nooit zijn bedoeling geweest.

Dat was nog maar het debat. Inmiddels heeft Van der Staaij veel meer haat veroorzaakt. Hij heeft ervoor gezorgd dat alle weldenkende mensen in Nederland hem haten. Hij heeft ervoor gezorgd dat alle vrouwen hem nog meer haten, als ze dat al niet deden. Zoals Sanne Rooseboom hier omschrijft. De SGP voorman heeft bovendien gezorgd voor méér christenhaat dan er al was en afschuw, en welk punt hij ook had over abortussen (wat mijns inziens best een onderwerp is dat eens besproken zou mogen worden), het nu alleen maar meningen heeft geradicaliseerd en voor- en tegenstanders tegen elkaar opgezet. De nuance die zo’n precair onderwerp verdient, heeft hij op een onreligieuze manier de das om gedaan.

Als er nu één waarde uit het Christendom is die voor iedereen waardevol is en waar je moeilijk tégen kan zijn, is het wel liefde. Naastenliefde. Het zorgen voor zwakken, het helpen van elkaar, het opkomen voor elkaar. Volgens Wikipedia is liefde zelfs de belangrijkste waarde in die Bijbel van Van der Staaij. Wat hij heeft gezegd over abortussen en verkrachte vrouwen is niet zo liefdevol, verkiezingsstrijd of niet. Misschien heeft hij zelf niet genoeg liefde gehad als jongen, of misschien krijgt hij het nog steeds niet. Misschien was zijn moeder een heks, of kreeg hij met de stok van zijn schooljuffrouw. Tenminste ergens moet het zijn misgegaan tussen hem en vrouwen.

Laten we hem nu niet met dezelfde onchristelijke middelen weghonen als die hij blijkbaar graag gebruikt. Laten we niet kinderachtig gaan terughaten zoals Pieter Rietman (D66) deed op Twitter met zijn tekst: “Van der Staaij zélf bewijs noodzaak abortus”.

Daarentegen kunnen we hem eervol Christelijk gedrag laten zien. Liefde. Vrouwenliefde. Een denkbeeldige knuffel geven, een aai over zijn bolletje. Arme jongen, verloren zonder moederschoot in die boze grotemensenwereld. Hem niet nadoen.