Spring naar de content

Het park: voor vermoeiden en verliefden

Het park is vol verhalen vandaag. Overal plukjes mensen die zich laven aan de zomerzon. Een stokoude dame, het gezicht gegroefd alsof een beeldhouwer daar haar biografie heeft uitgebeiteld, zit op haar rollator en voert brood aan een paar slome eenden. Wat heeft ze allemaal meegemaakt? Kijkt ze tevreden terug op haar vele levensjaren?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matt Dings

Er passeert een vrouw in een zwarte haute-couturemantel en een lijn van wel vijf meter waaraan een vliegachtig hondje blijkt bevestigd. Ook iemand om op haar leven te bevragen – men kan echter niet zomaar vreemden aanspreken. Op een stille parkeerplaats staan twee politieagenten bij een zwarte bestelauto notities te maken en te bellen, zodat je als passant meteen het hoe en wat zou willen weten. Bij een vijver zit een man met rastahaar in lotuszit op een bamboe fluit te spelen.

Twee meiden liggen languit op een gazon met studieboeken om hen heen en praten zo opgewonden tegen elkaar dat het wel over Joris of Yousouf zal gaan en niet over Franse grammatica of geometrie. Bij de speeltoestellen assisteert een grootvader zijn kleindochter bij de glijbaan: ‘Nog een keer, opa!’ In een uithoek zitten vijf drinkers op een bankje, omringd door grote lege bierblikken en roerend goed in plastic zakken. Een ander afgelegen bankje is bezet door een verliefd stel, zij ergens in de veertig, hij een stuk ouder, ondergedompeld in een tomeloze kus. Dat zie je niet vaak meer, bankjesvrijen. Verliefde veertigplussers trouwens ook niet. Ik gok op overspel.

Parken zijn heerlijke plekken voor ogen, oren, neus, bronchiën en geest. Hier komt de stadsmens even pauzeren van het doen en het moeten, éven mijmeren, onthechten, bezinnen, heroriënteren. Het park is voor vermoeiden en verliefden, voor chic en sjofel, voor lunchende klerken, flaneurs, rolstoelrijders, kindjes en grootouders, sporters, niksers, boeven, dansers, vogelaars, zonnebaders, zondaars en beoefenaars van tai chi. Het is een democratische idylle, noteerde ik ooit, want er is plaats voor iedereen. Vluchtheuvel, speelplaats, liefdesnest, droomoord, luierplek, kuierplek en podium, gratis en voor niemendal drie straten verderop.