Spring naar de content

Zó gaat Emile Roemer vanavond het KvdB-debat winnen

Is het over en uit met de premier-aspiraties van Emile Roemer? Welnee. Want vanavond komt de SP-leider in het lijsttrekkersdebat bij Knevel & Van den Brink niet bepaald met lege handen. Hij heeft namelijk meegenomen…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

1: Zijn twee beeldschone dochters
Heeft Rutte niet (en Wilders trouwens ook niet). De twee meiden zitten duidelijk zichtbaar in het publiek en als Roemer spreekt over “het Nederland van onze kinderen en kleinkinderen” wijst hij even in hun richting.

2: Het Rode Boekje van Mao Tse-toeng
“En wat ik ook helemaal zat ben,” zegt Roemer vanavond als hem weer eens ‘socialistisch’ beleid wordt verweten, “is dat eeuwige gezeur over het maoïstische verleden van de SP. Want met die Mao wil ik helemaal niets te maken hebben!” Waarna hij een meegebracht exemplaar van het Rode Boekje met een sierlijke boog over zijn schouders gooit. Zelfs HP/De Tijd durft nu niet meer over de Chinese connecties van de SP te beginnen.

3: Witte sokken en sandalen
Te vaak heeft Roemer zich de afgelopen weken laten fotograferen in kostuums die – anders dan al zijn vorige pakken – niet afkomstig leken uit de rekken van C&A. Zo heeft Roemer zich vervreemd van zijn benedenmodale achterban, maar hij maakt dat helemaal goed door bij KvdB te verschijnen in sandalen en witte sokken. Kan best, ‘t is tenslotte zomer.

4: Een fietsenrek
Veel te weinig mensen weten dat Roemers eerste politieke daad een fietsenrek betrof. Het ding stond in zijn woonplaats Boxmeer bij het zwembad, aan de overkant van een drukke straat. Het gemeentebestuur wilde de verplaatsing op de begroting van het volgende jaar zetten. “Toen hebben we op een avond met een hele club mensen het rek zelf maar naar de overkant gesjouwd, hoezo moet zoiets maanden duren?” Dat verhaal gaat Roemer vanavond opnieuw vertellen en omdat het oog ook wat wil, heeft hij het fietsenrek in kwestie achter de coulissen klaar laten zetten. Geen enkele linkse kiezer kan er dan nog omheen: Roemer is een praktische man die je gerust de eurocrisis kunt laten oplossen. Hoezo moet zoiets maanden duren?

5: Een kettingzaag
“Luister jongens,” zegt Roemer vanavond bij aanvang van het debat tegen Mark Rutte, Geert Wilders, Diederik Samsom, Sybrand Buma en Alexander Pechtold. “Eén leugen over – bijvoorbeeld – het verhogen van het eigen risico in de zorg en ik zet dít apparaat aan.” Olijk lachend en zwaaiend met een kettingzaag staat Roemer vrijdagochtend op de voorpagina’s van alle kranten. Zo kennen we Emile weer!