Spring naar de content

De briljante verkiezingsstunt van Mark Rutte: Griekenland

In het zoveelste verkiezingsdebat – Nederland lijkt steeds meer op de VS – deed Mark Rutte gisteren een briljante belofte, vanuit campagneperspectief. Half Nederland raakt gevangen in zo langzamerhand vastere vorm aannemende verkiezingsvoorkeuren waarin steeds één ding niet lekker zit. Alle linkse partijen en een enkele rechtse vinden dat we Griekenland niet kunnen laten vallen. Maar gemiddeld vinden Nederlanders, net als de Duitsers, dat dat best kan. Beter voor alle partijen. Alleen politici denken er anders over.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De gevolgen van een Griekse exit – waarvan de berekeningen tot nu passen op de achterkant van een bierviltje – zouden te groot zijn. En bovendien: als Griekenland valt krijgt de dominotheorie ruimte, die stelt dat  grotere zuidelijke landen zullen volgen. Zo’n dominotheorie is een doctrine die voor het laatst in de jaren ’50 en ’60 opgeld deed. Zuid Oost Azië zou in de ogen van de VS – en dus van trouwe bondgenoten zoals Europa –  helemaal in handen van de communisten vallen als Vietnam als eerst steen omviel. Met name gezagsgetrouwe ouderen liepen braaf achter visionairs als Henry Kissinger aan met als gevolg honderdduizenden jonge Amerikanen die daar het leven lieten en nog veel meer Vietnamezen. Uiteindelijk is het dat deel van de wereld dat ons op dit moment lesjes in kapitalisme geeft.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ik zou zeggen: er is nog niet veel reden om in dominotheorieën te geloven.

En daar komt het briljante van Rutte’s uitspraak. Hij appelleert direct aan wat we eigenlijk allemaal stilletjes wel willen terwijl we al op een andere partij dan de VVD zouden willen stemmen. Maar we zweven nog een beetje.

Het is duidelijk dat geen enkele partij groot genoeg zal worden om straks de dienst uit te maken, als altijd zal er een coalitie moeten komen en op dit moment – het zijn dagkoersen – lijkt iets waar VVD, PvdA en D’66 deel van uitmaken zich af te tekenen.

En ja, bij coalitievorming moet elke partij concessies doen en ik voorspel u dat de concessie van de VVD  Griekenland zal heten, dat land mag blijven. Rutte kan dan volhouden dat hij volledig achter zijn  standpunt blijft staan. Maar we weten toch allemaal dat er water bij de wijn moet als je met andere partijen onderhandelt. Aan hem heeft niet gelegen…..

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

 

Onderwerpen