Spring naar de content

Paars? No way!

En wat nu? Ik hoefde donderdagmorgen niet lang na te denken om het antwoord op die vraag te kunnen geven. Ik denk dat Mark Rutte, Diederik Samsom en nog een paar honderd anderen in politiek Den Haag dat ook wel kunnen. Maar ze gaan de komende weken gebruiken om hun eigen achterban en ons langzaam voor te bereiden op het onvermijdelijke: de nieuwe regering wordt er een van VVD, PvdA en, jawel, het CDA. Daar verwed ik een goeie fles Bordeaux onder. Paars? No way. Dat kan Pechtold echt wel vergeten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Poorthuis

Ik geef toe, het klinkt allemaal weinig inhoudelijk, maar neem van mij aan dat dat hele spel over op welke inhoudelijke punten tegengestelde partijen als VVD en PvdA het wel of niet eens zouden kunnen worden, uiteindelijk van ondergeschikt belang is.

Het is namelijk heel simpel. In een coalitiekabinet waarin PvdA en VVD bijna even groot zijn, heeft Mark Rutte behoefte aan maar één ding: een bondgenoot op rechts en liefst een bondgenoot die zijn voeten kust. Voor Rutte is het D66 van Alexander Pechtold veel te zelfbewust, om niet te zeggen hautain. Die willen echt meeregeren als ze een kabinet ingaan. Daar kan geen sprake van zijn in deze constellatie.

Het nu compleet vernietigde CDA heeft, als het in de oppositie terecht komt, enkel kans om nog kleiner te worden. PVV en SP gaan daar de komende jaren de trom roeren. Als het CDA nog iets kan zijn, dan is het een partij die laat zien dat ze wel bestuurlijk talent in de gelederen heeft. Natuurlijk zal het daarvoor niet de Haagse kleuters inzetten die nu op de eerste dertien plaatsen van de lijst staan. Die mogen netjes in vier jaar in de kamerbankjes het vak gaan leren. Nee, denk aan mensen als tegenwoordig bankier Joop Wijn, en de huidige minister van Financiën Jan Kees de Jager. Dan heb je overigens ook wel bijna de ministerskandidaten gehad, want veel plaatsen heeft Rutte toch niet voor het CDA. Twee ministerschappen, twee staatssecretariaten. Daar mag Buma voor in zijn handjes wrijven.

Dat Diederik Samsom liever D66 heeft dan het CDA is zonneklaar. Maar hij heeft niets te kiezen. Ja, een mooie verkiezingsuitslag heeft-ie behaald. Maar alleen de echte winst had geteld. Samsom kan niets over links formeren en als ie capriolen wil uithalen, gaat Mark Rutte absoluut de PVV-kaart spelen. Dat durft-ie niet, zegt u? Mark Rutte durft alles, dat is de afgelopen weken wel gebleken.

Fijn detail: zo’n kabinet waar liberalen, confessionelen en socialisten in samenwerken hebben we sinds net na de Tweede Wereld-oorlog niet meer gehad, in de eerste twee kabinetten Drees. Leuk voor historici, maar ook voor de drie bouwmeesters van dit nieuwe gedrocht. Want zitten we nu niet weer in een bijna vergelijkbare crisissituatie?

Nog een fles zet ik in: Op de verhoudingen in dit VVD-PvdA-CDA kabinet. 7-5-2 qua ministers. En als er vier vrouwen in zitten is het veel. Over drie maanden zien we elkaar weer. Proost.

Onderwerpen