Spring naar de content

Het hebberige seizoen is aangebroken

De nieuwe Intertoys-catalogus kwam afgelopen week uit, u kunt hem online bekijken of downloaden als app. Gelukkig kregen wij hem thuis niet in de bus (en als we hem wel in de bus hadden gekregen had ik hem onmiddellijk tussen het oud papier gestopt om te voorkomen dat de kinderen hem zouden zien).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

Als u de gids openslaat, ziet u namelijk een orgasme van kleurige kunststof drukte. Gemiddeld staan er tien speelgoedartikelen op iedere spread: dat zijn meer dan duizend frutsels in totaal. Hoewel frutsels een beetje oneerbiedig klinkt: er staat best mooi speelgoed tussen. Er waren wel een paar dingen waarvan ik zelfs hebberig werd – dingen voor je kinderen kopen is immers net zo leuk, zo niet leuker, dan dingen voor jezelf kopen. Een kinderhorloge (voor €5,99), een parkeergarage (voor €19,99), een ‘echt werkende’ mini Miele stofzuiger met geluid (voor €24,99).

Naast de drie dingen die ik wel voor ze zou willen kopen, staan er minstens duizend dingen in die mijn kinderen graag zouden willen hebben. Op de basisschool hadden ze eens het armzalige plan opgevat kinderen een verlanglijst voor Sinterklaas te laten maken met behulp van speelgoedfolders. Sindsdien knipt mijn oudste speelgoed uit folders en reclames om aan mij te laten zien wat hij graag wil hebben.

Goedkope troep
Toen mijn eerste kind net geboren was, kwam ik enkel in verantwoorde speelgoedwinkels waar alles van hout was gemaakt en (dus) heel prijzig. De eerste keer bij een Bart Smit of Intertoys keek ik mijn ogen uit: wat was er veel en wat was het goedkoop! Nu gaat het meeste van wat je koopt bij laatstgenoemde winkels wel binnen een jaar kapot, is het van niet- afbreekbaar plastic gemaakt dat ooit ergens in de zee zal drijven en waaraan vissoorten uitsterven, is het ongeëmancipeerd (een mini- strijkplankje is nooit blauw maar altijd roze), agressief (een lichtgevend, geluidproducerend zwaard is altijd versierd met doodshoofden) en lelijk. Maar: het is dus goedkoop in vergelijking met verantwoorde Kapla-blokken of kindermuziekinstrumenten, en de kinderen zijn er altijd héél erg blij mee. En het is fijn om als ouder je kind heel blij te zien, dus geef je ze (soms) graag zoiets plastics met doodshoofden erop dat een levensduur heeft van drie maanden.

Middel tegen herfstdepressie
Het hebberige seizoen is begonnen: als de zomer voorbij is en mensen een beetje ongelukkig worden van steeds vroeger invallende avondschemer en van nat worden geregend op de fiets, gaan ze zich richten op decemberfeesten. Het hebberige seizoen is dit jaar vroeg begonnen, de kruidnoten liggen nu al in de schappen van de supermarkt, de blaadjes vallen al van de bomen. In etalages lonken nieuwe collecties die we deze winter moéten dragen om er een beetje bij te horen.

De Intertoys-catalogus is uit. Niet dat we iets ervan echt nodig hebben, niet dat de kinderen niet al genoeg speelgoed hebben en die truien van vorig jaar best nog een jaartje meekunnen. Niet dat het wetenschappelijk bewezen is dat we in de herfst beter méér speelgoed, kleren en koek kunnen aanschaffen dan in de rest van het jaar. Het is slechts opvulling. Omdat het buiten zo koud wordt.