Spring naar de content

Een bronzen Hitler koopt u gewoon op Marktplaats

Later deze week worden in de VS eigendommen van Joseph Goebbels geveild. Maar er zijn veel eenvoudiger wegen om aan Nazi-relikwieën te komen, ook in Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Het blijft toch altijd een curieus momentje wanneer je ineens oog in oog staat met tastbare objecten uit de Nazi-tijd. Mag dat allemaal zomaar worden verhandeld? Eerder dit jaar stonden we in een Engels antiekwinkeltje plotsklaps oog in oog met een buste van Adolf Hitler, dinerborden met een ingegraveerde swastika en SS-epauletten. Dus ja, dan denk je: hier mag het kennelijk. Maar het mag niet overal. Op een markt in Venlo werden onlangs de Nazi-attributen van een Duitse koopman in beslag genomen. Ook de verkoop van Mein Kampf is in Nederland nog steeds verboden.

Aanstootgevend
Maar dan is er nog het wereldwijde web, dat zich veel moeilijker laat controleren. In de regels die veiling- en verkoopsites zelf opstellen is het allemaal netjes geformuleerd: Nazi-relikwieën vallen bij Marktplaats nadrukkelijk onder aanstootgevend materiaal. Bij grote broer eBay eveneens. PayPal zegt er ook niet aan mee te doen. Je zou denken: het is als neonazi nog een hele toer om je huis leuk aan te kleden.

Dan nu de praktijk, die er toch wat anders uit ziet. Want als u een Adolf Hitler-plakkaat zoekt met het fijnzinnige opschrift ‘Ich Glaube an Deutschland und kämpfe dafür heute und morgen und in der Zukunft bis unser der Sieg ist‘, dan kunt u daarvoor gewoon op Marktplaats terecht. En wat te denken van deze decoratieve bronzen Hitler? We wijzen u verder op deze volumineuze Hitler Jugend kist. En dan hebben we het nog niet gehad over de bergen Hitler-sigarenbandjes, Hitler-postzegels en Hitler-ansichtkaarten waar we ons doorheen hebben geworsteld. Echt, extreem-rechts winkelen is nergens zo makkelijk als op internet.

Militaria
Wat mag je verkopen en wat niet? Het is vast niet bij wet verboden om een brief van een Auschwitz-gevangene op Marktplaats te zetten. Of een originele Davidsster. Of een fles uit Theresienstadt. Maar toch krijgen we er een nare smaak in de mond bij. Natuurlijk, er zijn mensen die militaria verzamelen, en daar is niets mis mee. Een Nazi-pet, wat insignes, postzegels en andere prullaria, dat snappen we allemaal nog wel. Wat antiquarisch wapentuig, soit. Maar welke rechtgeaarde oorlogscollectioneur zet een bus Zyklon-B op de schoorsteenmantel? Het is allemaal te koop, zij het in dit geval niet op Marktplaats (al zagen we het daar ook ooit in de etalage staan) maar elders.

Je weet gewoon: dit gaat naar mensen die vinden dat ze overal hun gestrekte rechterarm kunnen opsteken. Daar zou je als verkoopsite niet aan mee moeten willen werken. Misschien dat om te beginnen de Nederlandse sites zich aan hun eigen huisregels willen gaan houden.