Spring naar de content

Vandaag is het Quadruple Witching Day

Vier keer per jaar is dat het geval: Quadruple Witching Day. Er is altijd op de effectenbeurzen al sprake van een optie-expiratie op de derde vrijdag van de maand maar als het de laatste maand van een kwartaal is, is het anders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De naam suggereert dat er bijzondere dingen gebeuren en dat is ook vaak het geval. Gezien de belangen in de financiële markten rond kwartaalafsluitingen, is een heksenketel nooit uit te sluiten. Op verschillende tijdstippen, omdat het zich in diverse werelddelen afspeelt, worden allerlei financiële derivaten gesettled: futures op de indices maar ook op aandelen, opties op de indices maar ook op aandelen. En in Nederland ook nog afgeleide producten zoals Sprinters en Turbo’s. Zekers als de markten al een tijdje zijwaarts bewegen, zoals nu al een dag of tien aan de gang is, wordt het een gevecht tussen Bulls en Bears om de indices net boven of net onder een bepaalde stand te zetten. Een kwart procent op Wall Street kan zo vele miljarden aan winst of verlies betekenen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Omdat beleggers gek zijn op patronen en statistieken is er veel gepubliceerd over het fenomeen van Quadruple Witching Day. Zo weten we dat als het vandaag – de september-fixing dus – positief verloopt, het in twee derde van de gevallen zo is dat het hele jaar op de beurs met winst wordt afgesloten. Nemen we alle jaren gemiddeld, dan is QWD in september altijd licht positief.

Tegelijk is het dat de beurzen de week erna gemiddeld meer dan één procent dalen, ook dat is het kwartaaleffect.

Dus, als u nog kunt, neem ergens halverwege de vrijdagmiddag een Short-positie op de AEX of S&P voor de komende week en bewaak ‘m goed. Zet er altijd een stoploss op. Zeker weten bestaat niet bij beleggen maar de kans op een winstje is komende week extra groot, als de beurzen dalen.

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Onderwerpen