Spring naar de content

Leon de Winter: Nacer Abdellah bedoelt het goed

Wat is dat nou toch spijtig: Fortuna Sittard heeft de komst van Nacer Abdellah en zijn schip met geld naar midden-Limburg op brute wijze geblokkeerd. Die denken het zeker zelf wel te kunnen rooien en goedwillende mecenassen buiten de deur te kunnen houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Ooit, in die prachtige jaren negentig, speelde Abdellah korte tijd voor Den Bosch en Telstar. Wat mager, voor een Marokkaans international die een WK had meegemaakt, maar ook toen voelde Nacer zich al niet snel ergens te groot voor. In zijn tijd bij Telstar was hij zelfs nog even jeugdtrainer van RKVV Velsen.

Dat laatste stak ik althans op van een tendentieuze column op de site NuSport, waarin Abdellah als trainer van RKVV Velsen C1 wordt omschreven als een boeman op voetbalschoenen, een man die zijn spelertjes wekenlang door de duinen laat draven. Ondanks dat de columnist zelf onderdeel zegt te hebben uitgemaakt van dat elftal, durf ik het waarheidsgehalte van het hierboven beschrevene ernstig in twijfel te trekken. Nacer Abdellah – die ik toevallig persoonlijk ken, al doet dat in dezen niet ter zake – staat in brede kring bekend als een aimabel mens en bovendien als kindervriend. Dat er sprake zou zijn geweest van het bovenmatig belasten van de geringe fysiek van Velsense brugklassertjes, daar kan ik me nauwelijks iets bij voorstellen.

Kwalijker is het dat de NuSport-scribent meneer Abdellah omschrijft als – ik zeg het maar zoals het overkomt – een fantast. En dat, dát kan ik natuurlijk niet over mijn kant laten gaan. Natuurlijk, overal gaat wel eens iets mis: een toernooi dat niet doorgaat omdat de organisator er een dag van tevoren met de kas tussenuit geknepen is? Pure pech. Een wedstrijd tegen Feyenoord die wordt afgelast als de spelertjes al op het veld staan? Zoiets kan gebeuren, dat zijn de harde wetten van de topsport, wetten die, mind you, Nacer Abdellah met 24 interlands en een WK op zijn naam, ruimschoots aan den lijve ondervonden heeft.

Ook zouden door Nacer beloofde trainingspakken nooit gearriveerd zijn en zou meneer Abdellah betrapt zijn op het spelen van een zaalvoetbalwedstrijdje terwijl hij zich voor de competitiewedstrijden van Telstar geblesseerd had afgemeld. Wat mij betreft is dit louter het op suggestieve wijze achter elkaar zetten van enkele ongelukkige incidenten, gesteld dat de genoemde gebeurtenissen überhaupt hebben plaatsgevonden!

Bah, driewerf bah.

Het was trouwens niet alleen NuSport dat zich onledig hield met deze onappetijtelijke criminalisering van een kindervriend, van een intelligent en mooi mens; ook de Volkskrant, de NOS, Voetbal International en vele andere media deden hun minderwaardige duiten in het stinkende zakje.

En meneer Abdellah bedoelt het allemaal zo goed. Ik ken hem als iemand die groot denkt, die ervan houdt boven het maaiveld uit te steken. Het risico dat zijn hoofd er in dit calvinistische landje wordt afgehakt, neemt hij op de koop toe, dat moet dan maar. Zo is hij, een doorzetter, een winner, zoals de Amerikanen dat zo treffend zeggen. Met louter goede bedoelingen meldde hij zich een paar weken geleden bij Fortuna Sittard, toch de kelder van de kelder in de bodem van de Eerste Divisie, de zelfkant van het Nederlands betaald voetbal, het laatste twijgje dat je kunt vastgrijpen voor je het ravijn van het door bierbuiken en onkunde geregeerde amateurvoetbal in sodemietert.

Puur uit liefde voor de sport stelde hij voor enkele miljoenen in de club te investeren. Eerst nog via een Qatarese sjeik, maar in zijn enthousiasme stelde hij uiteindelijk voor het geld dan maar zelf, via zijn eigen investeringsmaatschappij IZC, in Fortuna te pompen. Is dat onbetrouwbaar? Is dat onaangenaam? Volgens mij niet. En zo ken ik Nacer Abdellah ook, als een man met hart voor de zaak, een man die graag overal ergens wat van wil maken en als een kindervriend bovendien.

De berichten dat hij Bert van Marwijk en Mark van Bommel naar de club wilde halen, verbaasden mij dan ook niets. Zelfs het feit dat Nacer ook Kevin Hofland naar Fortuna wilde halen, kon ik plaatsen, ondanks dat Hofland zijn loopbaan wegens een slepende blessure al ruim een jaar geleden beëindigd heeft. De Nacer die ik ken is een aanpakker, die gaat niet bij de eerste de beste versleten enkel bij de pakken neer zitten. Die ziet nog potentie in de hondendrol waar hij net in getrapt heeft. Dat zo’n provinciaal bestuurtje geen feeling voor business heeft, kun je dat Nacer kwalijk nemen?

Sinds kort volg ik Nacer ook online. Waarschijnlijk heeft hij het te druk met het overnemen van clubs, want twitteren doet hij maar zelden. Maar als hij het doet, is het raak ook. Neem 4 oktober 2009, een dag waarop hij bij hoge uitzondering twee twitterberichten de wereld instuurde. De ene een aansporing voor zijn volgers (‘lets help the world against poverty’), de ander een wijsheid die zó uit de Aristotelische school zou kunnen komen: ‘men created god, god created monsters and monsters created war’. Verder wisselt Nacer vooral tweets uit met de groten der aarde: Lance Armstrong, Alberto Contador, Serena Williams. Hij wenst ze allemaal het beste, en dat is precies hoe ik hem ken: altijd een positief oog voor de ander. Jammer dat hij sinds 23 februari niets meer van zich heeft laten horen op Twitter.

Te druk met Fortuna, denk ik.

Op Facebook lees ik dat Nacer ook nog scout is voor Barcelona. En ook dat verbaast me niets, want als íemand een oog voor buitenkansjes heeft, is het Nacer wel. Bovendien is ie – dat weten veel mensen misschien niet – een enorme kindervriend.

Mijn vriendschapsverzoek heeft hij nog steeds niet geaccepteerd, ondanks die ene mutual friend. Jammer want ondanks dat we elkaar nooit ontmoet hebben, denk ik dat we het hartstikke goed met elkaar zouden kunnen vinden.

Groetjes,

Leon de W.

 

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.