Spring naar de content

De hypocrisie van het VUmc (2)

Eerder schreef ik u dat ik niets mocht zeggen over de reden dat een geheim rapport over het heimelijk filmen van patiënten in het VUmc aan mij werd geweigerd. Inmiddels mag ik dat wel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Brenno de Winter

Privacy-onderzoek
Hoe zat het ook alweer? Voor een tv-programma van Eyeworks werden er 35 camera’s opgehangen op de eerste hulp van het VUmc. Een golf van kritiek volgde omdat het ziekenhuis de privacy schond van nietsvermoedende patiënten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) deed onderzoek naar het voorval en toen ik het dossier opvroeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) werd de informatie geweigerd. Eyeworks wilde weten wie het verzoek had gedaan en had geen bezwaar tegen openbaarmaking. Maar het Openbaar Ministerie en het VUmc wel. Hun reactie valt te bestempelen als hypocriet.

Het Eyeworks kantoor in Amsterdam. Het bedrijf heeft geen problemen met opebaarmaking van het rapport

Gotspe
Stel je voor dat iemand zijn ouders vermoordt en bij de rechter vraagt om een forse strafvermindering, omdat de verdachte het als wees zo zwaar heeft. Die truc past het VUmc nu ook toe.

“De persoonlijke levenssfeer van deze persoon dient geëerbiedigd te worden,” schrijft de advocaat van het VUmc aan het CBP met het verzoek documenten integraal te weigeren. Normaliter worden namen bij een verzoek doorgehaald, maar dat is in het ziekenhuis niet genoeg. De privacy als argument misbruiken om informatie onder de pet te houden in een zaak die gaat om privacyschending van kwetsbare patiënten. Dat is wat je noemt een gotspe.

Gotspe van het OM
Ook de Officier van Justitie is niet te beroerd om een duit in het zakje doen. Ook zij vrezen openbaarmaking van de stukken en de erop volgende media-aandacht. “Niet valt uit te sluiten dat openbaarmaking de nodige persaandacht met zich mee zal brengen […]”, schrijft iemand van het OM. Men wil geen persaandacht. Ok!

Maar hetzelfde Openbaar Ministerie kondigde namelijk een maand voor deze stellingname zelf in een persbericht de vervolging aan, terwijl ook het VUmc er een persberichtje tegenaan gooide. Een simpele zoekactie maakt duidelijk dat dit bericht niet geheel onopgemerkt voorbij is gegaan.

Misschien is de boodschap: het OM vindt media-aandacht prima, maar dan moeten ze dat wel kunnen regisseren. Wederom een gotspe. Inmiddels is de vrees weg en neemt het CBP een nieuw besluit over mijn verzoek. Ik kan niet wachten welk hypocriet konijn het VUmc nu weer uit de hoge hoed tovert.