Spring naar de content

Gouden beleggingstip: de Fear & Greed Index

Stel, u wilt godsgruwelijk rijk worden. Echt waar, die mensen zijn er. Dan heb ik hier een tip voor u die zo simpel is dat u ‘m niet wilt geloven. U hoeft er niet overdreven veel voor te doen. Eén voorwaarde is dat u belegt of wilt beleggen. Andere voorwaarden zijn dat u het rustig aan doet en zich bewust bent van risico’s. Risico’s zijn er altijd bij beleggen. Trouwens, ook gewoon als u uw fiets pakt en de straat op gaat, dan let u ook op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Overigens gaf ik u twee weken geleden ook een tip toen ik schreef over de Quadruple Witching Day, de derde vrijdag in september. In een niet te verwaarlozen percentage van alle jaren is dat een week waarin de koersen stijgen. Die tip gaf ik u niet, wel dat in zo’n 90 procent van de gevallen de beurzen de week erop dalen. En inderdaad, de AEX daalde ruim 3 procent, in één week. Zou u hebben meegedaan, dan zou uw kans negen tegen één zijn geweest dat u met een Short-positie winst zou hebben gemaakt. Kom daar eens om in de Staatsloterij.

Feer & Greed Index
De website CNN Money, één van mijn favorieten, publiceert sinds enige tijd de Fear & Greed Index. Ik heb op deze plek vaak geschreven over analisten-adviezen die ik als contra-indicator zie. Hoe positiever een grote meerderheid van de analisten is, hoe groter de kans dat een daling nabij is. En vice versa. Daarbij moet u vooral letten op de betekenis van ‘een grote meerderheid’: je hebt analisten die contrair zijn en het wél bij het juiste eind hebben als ze adviseren te kopen als het bloed door de straten loopt. Overigens was dat het adagium van de Rothschilds: Buy when there’s blood in the streets. En wie heeft de Rothschilds ooit kunnen betrappen op een gebrek aan geld?

Terug naar de Fear & Greed Index. Wat moet u er mee? Hoe kunt u ‘m ‘lezen’?

Zoals u op de link kunt zien – en ook herleiden – is er een groot verband tussen de mate waarin de Greed hoog staat in de index en het moment dat een flinke daling daarop volgt. Omgekeerd, op het moment dat de Fear hoog staat, hoef je niet zo lang te wachten op een stijging. ‘Niet zo lang’ moet u niet interpreteren als binnen een paar dagen, het gaat om totaalbewegingen waarin de omslag zomaar weken en maanden kan duren. Een omslag kan heel dichtbij zijn maar ook nog een tijd op zich laten wachten. Maar hij komt altijd. Hou vooral ook de uitspraak van top-econoom John Maynard Keynes in gedachten: Markets can remain irrational a lot longer than you and I can remain solvent.

Toch, kijkend naar de grafiek, ziet u dat een jaar geleden de Fear op een absoluut hoogtepunt stond. De AEX had toen juist een klap omlaag gemaakt naar 254 punten. Zou u het Fear-percentage op waarde hebben geschat, dan had u binnen een half jaar ruim 30 procent winst kunnen maken – en nog veel meer als u Sprinters of Turbo’s zou hebben gekocht want in februari 2012 stond de AEX al weer op 337.

Op dit moment naderen we weer een piek in Greed, de indicator staat nu op Extreme greed. Hoe zou u daar op kunnen inspelen? Door een eerste voorzichtige Short-positie in te nemen en die uit te breiden als u de beurs toch nog wat verder stijgt, u koopt dan goedkoper bij en heeft gemiddeld een beter prijs. Hanteer altijd een stoploss, voor de AEX ligt deze op dit moment op ca. 375, de hoogste stand uit begin 2011. Niet panikeren als de AEX eerst nog wat langer verder stijgt, gewoon goed uw stoploss hanteren. En de Fear & Greed Index. U kunt ook nog wachten, zelf heb ik sinds eind vorige week posities die uitgaan van een stijging op korte termijn, de AEX is deze week, als ik dit schrijf, ook inderdaad gestegen. Het moment dat ik daar winst op neem komt dichtbij, ik hoop op een AEX tussen 335 en 340, dan sluit ik. Intussen ben ik al bezig om Short-posities in te nemen. Want de omslag komt.

 

Over Dr. Doom
Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, KPN, Shell en Unilever en is (even) Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter.

Onderwerpen