Spring naar de content

Haal alles uit het leven, word burgerlijk!

Ik word wel eens uitgemaakt voor burgerlul. Weliswaar door een paar hipster-vrienden die trachten zo lang mogelijk een studentikoos bestaan te koesteren, maar toch. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Het zet je aan het denken.

Soms verbaas ik me ook wel eens over mijn eigen gedrag. Zo trek ik drie dagen achter elkaar dezelfde kleren aan (daarna gaat het stinken), terwijl mijn vriendin bijna dagelijks van outfit wisselt. Ik heb geen zin om (‘s ochtends) na te denken over welke kleren ik moet aantrekken. Opstaan en eten kost al meer dan genoeg energie.

Nog zoiets. Ik heb een schurfthekel aan het lopen door een supermarkt nadat ik gewerkt heb. Sowieso is het al geen hobby, maar los van het spitsuur rond etenstijd kan het na een dag werken tien minuten duren voordat ik in staat ben een beslissing te maken over wat ik ga eten.

Daarom bekijk ik op zondag – als ik lekker heb uitgeslapen – welke avonden ik thuis eet en hoeveel tijd ik heb. En ja, dan maak ik dus een lijstje. Die ik dan door Appie laat sorteren zodat ik in de winkel niet hoef na te denken in welk schap iets staat. Zo wordt het aantal supermarktbezoeken geminimaliseerd.

YOLO
Vooral dat ‘boodschappen doen voor de hele week’ wordt als ontzettend burgerlijk ervaren. De meest recente term die ik naar mijn hoofd krijg gesmeten is het uit de Verenigde Staten overgewaaide YOLO (You Only Live Once). Ik moet meer YOLO in het leven staan, minder plannen en meer ‘pluk de daggen’.

Zit op het eerste gezicht wat in. Maar ik doe dat ‘burgerlijke’ niet omdat ik zo graag burgerlijk wil zijn, maar (onbewust) omdat het me helpt de dag maximaal te plukken. Ik minimaliseer keuzes en maak ze op een moment dat het uitkomt.

Bij zeer hoge uitzondering heeft Zuckerberg zich in een pak gehesen

Barack en Mark doen het ook
Je kunt stellen dat ik mij daarmee in goed gezelschap bevind. Zo kennen we op kledinggebied de onvermijdelijke zwarte coltrui van Steve Jobs (en Maarten van Rossem) en ook Mark Zuckerberg bekende recentelijk dat hij indien mogelijk dezelfde kleren draagt.

Maar ook Barack Obama blijkt one of the guys te zijn die zijn tijd en energie niet wil verspillen aan keuzes over kleding en voedsel.

In het Amerikaanse Vanity Fair stond onlangs een artikel van Michael Lewis, die Obama een half jaar volgde en zo een inkijkje kreeg in zijn dagelijks leven. De president blijkt een verrassend burgerlijke daily routine te hebben. Hij staat elke dag op hetzelfde tijdstip op, gaat dan altijd een uur sporten, trekt een pak aan dat klaarligt en eet het ontbijt dat klaarstaat. “I wear only grey or blue suites. I’m trying to pare down decisions. I don’t want to make decisions about wat I’m eating or wearing. Because I have too many other decisions to make,” dixit de machtigste man op aarde.

Beperk het aantal beslissingen, bespaar energie
En gelijk heeft ie. In onderzoeken naar de impact van het maken van beslissingen op je energielevel is onder meer aangetoond dat ook op het oog simpele, dagelijkse keuzes energie kosten. Met andere woorden: hoe meer je in staat bent om het aantal beslissingen terug te dringen, hoe meer energie je overhoudt voor werkelijk belangrijke dingen.

Een zekere mate van burgerlijkheid, van maandag-wasdag en woensdag-gehaktdag, helpt dus om met volle teugen van de leuke dingen te kunnen genieten en scherp te zijn wanneer dat echt nodig is. Je moet wat, als je maar één keer leeft.