Spring naar de content

Fotoreportage: De geheime kleurcode van Angela Merkel

De jasjes van Angela Merkel zijn veel meer dan een groot stuk kleurige lichaamsbedekking. Het is een statement. Tenminste, als we uitgaan van de kleurenpsychologie. HP/De Tijd geeft tekst en uitleg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

1. Athene, 9 oktober 2012

Bijzonderheid: Angela Merkel bezoekt Griekenland en wordt ontvangen door premier Samaras. Ze komt, onder luid protest van de bevolking, kijken of de Grieken zich wel aan de bezuinigingsmaatregelen houden.

De kleur van haar jasje: Lichtgroen, te vergelijken met dat van een dollarbiljet.

Wat betekent het? ‘Lichtgroen is de kleur van groei, en tegelijkertijd de kleur van geld. Het is daarnaast ook een kalmerende kleur.’ (Op de protesterende bevolking heeft het tot nog toe niet het gewenste effect.)

2. Berlijn, 17 september 2012

Bijzonderheid: Een bevlogen Merkel vertelt in een persconferentie naar aanleiding van de anti-islamfilm dat ze de dialoog tussen religies wil bevorderen in Europa, dat ze een betere samenwerking in de Eurozone wil en de politici zich niet moeten bemoeien met de besluiten van de ECB.

De kleur van het jasje: Lichtbruin.

Wat betekent het? ‘Bruin is de kleur van stabiliteit, onderlinge vriendschap. Het straalt betrouwbaarheid en rust uit.’

3. Berlijn, 14 september 2012

Bijzonderheid: Merkel bespreekt in het parlement de problemen en onduidelijkheden rondom de nieuwe rijksbegroting.

De kleur van het jasje: Paars. (Met bijkleurende tas.)

Wat betekent het? ‘Paars is de kleur van wijsheid en respect. Het straalt rijkdom uit, omdat koningen en koninginnen vaak paarse mantels droegen. Paars is tevens een kleur die je helpt bij het oplossen van problemen.’

4. Berlijn, 15 mei 2012

Bijzonderheid: Eerste ontmoeting tussen de Franse president Francois Hollande en Angela Merkel, enkele uren na de beëdiging van Hollande.

De kleur van het jasje: Wit.

Wat betekent het? ‘Wit is de kleur van een huwelijk, de maagdelijke witte bruidsjurken. De kleur van een nieuw en neutraal begin.’

5. Chicago, 20 mei 2012

Bijzonderheid: NAVO-top in Chicago. Op deze bijeenkomst werd onder meer gesproken over de missie in Afghanistan.

De kleur van het jasje: Oranje.

Wat betekent het? ‘Oranje is een vrolijke en energieke keur. ‘De schouders eronder!’ Het straalt warmte en ambitie uit.’