Spring naar de content

De Tweede Kamer kan best een tijdje dicht

Zou het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag voortaan niet gesloten kunnen worden op de Dag van de Duurzaamheid? Dat zou een mooie symbolische geste zijn; de Tweede Kamer is immers niets meer of minder dan een fiks bedrijf dat best wat op de stookkosten kan besparen. En dat kan bij uitstek nu. De honderdvijftig nieuwe Kamerleden kunnen bovendien best een tijdje naar huis worden gestuurd of in elk geval wat anders gaan doen, want de agenda van deze en komende weken oogt weinig urgent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Natuurlijk zijn er allerlei wetgevingsoverleggen en staan er per week een á twee begrotingsbehandelingen gepland, maar de echte grote, fundamentele debatten worden pas gevoerd als er een nieuw kabinet is.

Dus in elk geval een deel van het parlement zou zich nuttig kunnen maken als bijvoorbeeld ‘extra paar handen aan het bed’ in de bejaarden- en verzorgingshuizen, als ondersteuners van het NS-personeel voor wie in dit jaargetijde drukke tijden aanbreken met al die blaadjes op de rails, als veldwerkers in de arbeidsintensieve tuinbouw wellicht, als assistenten of leerkrachten op scholen, als hulpen in de kinderopvang of gewoon op straat bij de vuilnisophaaldienst.

De partij die zich bij uitstek beijvert voor duurzaamheid is GroenLinks. Het jonge Kamerlid Jesse Klaver vindt het een ‘interessante gedachte’, maar hij vraagt zich tegelijk af hoe haalbaar het is. “De inhoudelijke debatten worden inderdaad niet gevoerd, maar er moet allerlei wetgeving voor 1 januari aanstaande gerealiseerd zijn. Dat is het soort dagelijkse, noeste arbeid dat wij, Kamerleden, ook moeten uitvoeren. Misschien niet spectaculair, maar wel noodzakelijk.”

Maar wat zou wel haalbaar zijn: de Kamer dicht op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid? Klaver wenst niet zover te gaan, en roept de mensen in het land op om deze dag vooral stil te staan bij wat zij zelf kunnen doen aan duurzaamheid. Door bijvoorbeeld thuis de kachel pas aan te zetten, als het echt te koud wordt en door het gaspedaal van de auto niet voortdurend diep ingedrukt te houden, want dat geeft onnodig veel uitstoot.

Het is niet het soort wervende teksten dat je op deze dag van deze politieke partij zou verwachten, en Klaver vindt het zelf ook wel wat ‘opendeurderig’. Zou het een idee om het herfstreces, dat aanstaande vrijdag begint en een week duurt, te verlengen met nog een week? Klaver: “Nee, nee, want we hebben al veel recessen en dan komt het werk nog meer in de knel. Laat ik dit zeggen: jullie oproep op HP/De Site om de kachel thuis tot 1 november aanstaande proberen uit te laten, heeft mijn volledige ondersteuning en ik hoop dat jullie initiatief iets in gang zet.”